Hárman vehettek át Pro Pannonhalma díjat

Megszentelt élet – 2024. augusztus 23., péntek | 19:35

Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát Pro Pannonhalma díjat adományozott Demján Sándorné asszonynak, a Pannonhalmi Főapátság jótevőjének; Dénesi Tamás történész-levéltárosnak, a Pannonhalmi Főapátsági Levéltár igazgatójának és Liptai Zsolt Gábor borásznak, a Pannonhalmi Főapátság Pincészete ügyvezető igazgatójának augusztus 20-án, Szent István ünnepén.

A Pannonhalmi Főapátság a kitüntetéssel azon belső és külső munkatársait ismeri el, akik a főmonostor célkitűzéseinek megvalósításában jelentős mértékben, huzamos ideig közreműködtek.

Demján Sándorné Lídia asszony kiemelt jótevője Szent Márton monostorának és a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban végzett bencés nevelői-oktatói munkának. Régóta figyelemmel kíséri a főapátság tevékenységét. 2022-ben a Demján Sándor Alapítvány kuratóriumi elnökével együtt felkereste a bencés gimnáziumot, hogy személyesen is megismerje a nagy múltú intézményben zajló oktató és nevelő munkát. Az azóta eltelt időben a Demján Sándor Alapítvány és Demján Sándorné jelentős támogatásával hozzájárult a Pannonhalmi Bencés Gimnázium digitális kultúrájának fejlesztéséhez, a gimnáziumi betegszoba felújításához, valamint a Pannonhalmi Főapátság kulturális küldetésének megvalósításához.

Figyelmes szeretettel és elköteleződéssel ápolja férjének, Demján Sándornak emlékét, és folytatja társadalmi felelősségvállalását a jótékonysági tevékenység gyakorlása terén. A Demján Sándor Alapítvány harmincéves fennállása alatt elsősorban hátrányos helyzetű gyermekek, fiatalok esélyegyenlőségét, oktatását támogatta, ezenkívül számos olyan eseményt, szervezetet és személyt támogatott, akik jelentősen hozzájárultak a magyar kultúra, oktatás, sport és művészet népszerűsítéséhez.

Dénesi Tamás 1991-ben érettségizett a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett történelem–latin szakos diplomát. 2007-ben ugyanitt doktorált. 2000-től tizenegy éven át a Pannonhalmi Bencés Gimnázium tanára és prefektusa volt, ezzel párhuzamosan 2004-től a Pannonhalmi Főapátsági Levéltár munkatársa, igazgatóhelyettese, majd 2012-től igazgatója. A Magyar Egyházi Levéltárosok Egyesülete intézőbizottságának tagja.

Eddigi életútja szorosan kötődik a bencés szerzetesközösséghez, különösen a Pannonhalmi Főapátsághoz. Elkötelezett tanárként és nevelőként, szakképzett történészként és levéltárosként egyaránt arra a törekedett, hogy a bencés eszmény megvalósítója legyen azon a helyen, ahová a Gondviselés állította.

Nevéhez fűződik a Pannonhalmi Főapátsági Levéltár működésnek korszerű megújítása. Irányítása alatt fejeződött be az egyházközségi iratok begyűjtése és rendezése, az államosított bencés levéltári anyag restitúciója. Megkezdte a levéltári segédletek revízióját és a levéltári anyag digitalizálását, valamint az interneten történő közzétételét. Alapító szerkesztője a Pannonhalmi Főapátság gyűjteményi értesítőjének, a Collectanea Sancti Martini című sorozatnak, amely már több mint egy évtizede a rendtörténeti publikációk elsőrendű fóruma.

A levéltárszakmai feladatok ellátása mellett végzett tudományos tevékenységét számos konferencia-előadás és publikáció jelzi. Szűkebb kutatási területe a 17–18. századi katolikus egyháztörténet, de a 20. századi bencés rendtörténetírást is számos eredménnyel gyarapította. Ezek közül kiemelkedik a pannonhalmi egyházmegyei zsinatok történetét feldolgozó monográfiája és a Bencések Magyarországon a pártállami diktatúra idején című konferencia- és tanulmánykötet-sorozat. Kurátora volt a Biblia scripta – Az Írás a középkorban című időszaki kiállításnak és több, a főapátság borászati tradícióját bemutató tárlatnak. Alapos forrásismeretére jellemző, hogy kutatásai révén névadó ötletgazdája volt a Pannonhalmi Apátsági Pincészet csúcsborának, az Infusiónak.

Liptai Zsolt 22 éve dolgozik a Pannonhalmi Főapátság kötelékében. Kezdettől fogva borászként és ügyvezető igazgatóként irányítja a monostor pincészetét, pályája egybeforrt a Pannonhalmi Főapátság borkultúrájának újjáélesztésével.

1975-ben született Ceglédbercelen. Kertészeti középiskolába járt, majd a gyöngyösi főiskola agrármérnöki képzése segítette letenni a voksot a szőlő és bor mellett, miközben Ausztriában szakmai gyakorlat keretében gyűjtött személyes tapasztalatot a nemes mesterségről. Burgenlandi családi mintagazdaságokban élesen ellentétes tapasztalatokat szerzett, mint itthoni első szárnypróbálgatásaikor az egykori szekszárdi állami gazdaságban. Útkeresésében egy ezredfordulós kaliforniai tanulmányút következett, ahol minden tekintetben megérintette a tengerentúl előrehaladottsága. Állandó hon- és tettvágy is gyötörte, ezért gyorsan hazatért, mert tudta, hogy az Újvilágban megtapasztalt borkultúra meghonosítása emberöltőnyire elég munkát ad neki. Visszatérésekor az Egri borvidék és Gál Tibor birtoka formálta szemléletét. Végül 2002-ben Gál Tibor maga helyett Liptai Zsoltot ajánlotta a főapátság felkérésére: a feladat egy ötvenhektáros birtok kiépítése, egyedülálló ezeréves történelmi háttérrel, világörökségi környezetben.

Liptai Zsolt borász védjegye lett a kísérletezés és az innováció. A Pannonhalmi Főapátság pincészetét korszerű és mintaszerű borászat szintjére juttatta el, releváns szereplővé téve a bencés vállalkozást a hazai, sőt a nemzetközi borvilágban. Ügyvezető igazgatóként bő két évtizede sikeresen támogatja a szerzetesközösség benedeki iránymutatás szerinti gazdálkodó jellegének érvényesülését.

Az „Év Pincészete” vándordíjat elsőként a bencés borászat nyerte el két ízben, továbbá az elmúlt öt évben minden esztendőben meghívást kapott az „Év Bortermelője” megtisztelő cím elnyerésére. 2023 márciusáig tíz éven keresztül hegyközségi elnökként formálta a Pannonhalmi borvidék életét, amivel tevékenyen járult hozzá a főapátság ebben betöltött mindenkori vezető és iránymutató szerepének ápolásához és megerősítéséhez.

A díjazottak méltatását teljes terjedelemben ITT olvashatják.

Forrás: Pannonhalmi Főapátság

Fotó: Hirling Bálint/Pannonhalmi Főapátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria