Harminc évvel a családok első világtalálkozója után kisfilm eleveníti fel az eseményt

Kitekintő – 2024. október 15., kedd | 12:35

A Világiak, Család és Élet Dikasztériuma videót tett közzé a Családok első világtalálkozója óta eltelt harminc év alkalmából, amely a Vatican News és a Vatican Media együttműködésében készült.

A megható mini-dokumentumfilm az 1994 óta megrendezett nemzetközi találkozókról készült felvételekből, köztük Szent II. János Pál pápa, XVI. Benedek pápa és Ferenc pápa beszédeiből is válogat.

A családok világtalálkozóját legközelebb 2028-ban rendezik meg.

(A videó angol nyelvű felirattal látható.)

Vincenzo Bassi, a Katolikus Családszervezetek Európai Szövetségének (Federation of Catholic Family Associations in Europe – FAFCE) elnöke, Antoine Renard tiszteletbeli elnök és a FAFCE brüsszeli munkatársai 2022-ben részt vettek a családok legutóbbi világtalálkozóján.

Ugyanebben az évben a FAFCE tavaszi elnökségi állásfoglalása a Családok és családegyesületek, a béke elsődleges építői címmel jelent meg. A dokumentum emlékeztetett: „A család mindig is az a hely volt, ahol a szabadság, a demokrácia és a szolidaritás megmaradt a háború és a totalitarizmus idején. Az anyák és apák, nemzetiségükön túl, nem akarnak háborút. A család a béke iskolája.… a FAFCE felidézi, hogy a családért való fáradozás egyben a békéért végzett munka is, és hangsúlyozza, hogy kész a béke eszköze lenni.”

A FAFCE hálás, hogy részt vehet a családok, gyermekek, nagyszülők és idősek jubileumi rendezvényén 2025. május–júniusban.

A jubileumi év részét képező programok között szerepel a LUMSA Egyetemen megrendezésre kerülő, a Globális családpaktum és a családszervezetek nemzetközi hálózata című konferencia, amelynek a FAFCE a társszervezője. A konferencia a generációk közötti szolidaritásra, a demográfiai télre és a családok hálózatainak szerepére helyezi a hangsúlyt.

A jubileumi találkozó programja ITT érhető el.

Forrás: fafce.org/csaladegyhaz.hu

Fotó: www.iubilaeum2025.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria