Harmincadik Veni Sanctéját tartotta a székesfehérvári Szent Imre-iskola

Hazai – 2024. szeptember 4., szerda | 11:17

Az új tanév kezdetén – immár harmincadik alkalommal – kérte a hagyományos Veni Sancte szentmisében a Szentlélek ajándékait a Szent Imre Gimnázium és Általános Iskola közössége Székesfehérváron augusztus 30-án. A Prohászka-emléktemplomban Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök mutatta be az ünnepi szentmisét.

A székváros legnagyobb templomában a találkozás örömének hangja töltötte be a teret, és a Veni Sancte szentmise előtt némi izgalommal foglalták el helyüket az első osztályosok és az új kilencedikes tanulók.

Ugrits Tamás pasztorális helynök, iskolabiztos köszöntötte a diákokat, a hozzátartozókat és a pedagógusokat.

„A tanév kezdetén a liturgia lehetőséget ad tanulóinknak és tanárainknak egyaránt, hogy figyelmünket Jézus felé fordítsuk. Miután nyári élményeinket megosztottuk egymással, most Jézussal beszéljük meg, mit várunk ettől az évtől, milyen célkitűzéseink vannak, és mit fogunk mindehhez hozzátenni. Átgondoljuk, milyen kegyelmeket kérünk, hogy szorgalmasan és következetesen tudjuk végezni feladatainkat, hogy amikre vágyunk, valósággá váljanak. Amiben kevésnek érezzük az erőnket, amin nem tudunk túllépni, ami megterheli a szívünket, abban segítséget kérünk Jézustól. Imádkozunk és kérjük egymás segítségét is. Erre építjük munkánkat az új tanévben is” – mondta Ugrits Tamás, majd köszöntőjében arra kérte a főpásztort, lélekben kísérje a tanév minden napját, imádkozzon a Szent Imré-sekért, és örüljön velük együtt, hogy szellemiekben és lélekben gyarapodnak, növekednek keresztény emberségükben.

Spányi Antal püspök arra biztatta a tanulókat, hogy bár embert próbáló feladat előtt állnak, de kérjék Isten áldását, hogy legyen erejük a sokféle feladathoz az új iskolaévben. A pontos reggeli érkezéshez, a felkészült jelenléthez, az aktív figyelemhez az órákon, az iskola tanrendjének és fegyelmének betartásához. Ebben az iskolarendszerben az ide járók most már 12 éves folyamat eredményeként mint ifjú felnőttek indulhatnak el majd az életben, választott hivatásukat megalapozva. A főpásztor azt kérte, ezért felelősségteljesen álljanak a kihívások elé, formálják személyiségüket és egyéniségüket. Mindabban, ami gyengeség bennük, ami letérítené őket az útról – fáradtság, lustaság, kísértések – kérjék a Szentlélek megtartó erejét. Reméljék, hogy amit kérnek, azt meg is kapják.

Két példaképet is állított a diákok elé a püspök. Az iskola védőszentjét, Szent Imrét, akinek ugyanolyan küzdelmei voltak, mint a mai fiataloknak. Meg kellett tanulnia a belső fegyelmet, hogy felnőtt, férfias, sőt a neki kijelölt királyi jellemet kialakítsa magában. A másik Kaszap István, aki nagy szorgalommal, önmagát legyőzve lett kiváló tanuló és tornász. De nemcsak kötelességtudó volt, hanem sok nehézséget leküzdve mélyen hívő is, aki teljesítette Isten akaratát.

„Isten az Ő szeretetével kipótolja gyengeségeinket, hogy eleget tudjunk tenni feladatainknak. Találjátok meg ennek a tanévnek minden örömét, hogy eredményesen tanuljatok. A család, a szülők kísérjék figyelemmel munkátokat. Legyen a tanév gyümölcse, hogy a családtagok közelebb kerülnek egymáshoz és az Istenhez is. Legyen rajtuk és tanáraitokon Isten áldása, ti pedig az Ő segítségével tudjátok teljesíteni feladataitokat” – zárta gondolatait a püspök.

A hívek könyörgésében a diákok kérték a Szentlélek ajándékait az idei tanévre a jó eredményekért, és imádkoztak tanáraikért, nevelőikért és szüleikért.

Csák Lajos igazgató az iskola harmincadik Veni Sancte szentmiséjén megnyitotta a 2024/25-ös tanévet. Arra hívta fel a diákok figyelmét, elkerülhetetlen, hogy áldozatokat hozzanak a jó bizonyítvány érdekében. Így érhették el az elmúlt esztendőben is, hogy a város második legjobb kompetenciafelmérését írták az iskola tanulói. Kiemelte, hogy a sokrétű fejlesztések eredményét, a tanárok felkészültségét is visszatükrözik az eredmények.

A szentmise végén az intézmény összes pedagógusa meglepetéssel készült a diákok számára. Gitáros énekkel kérték Isten áldását a gyermekek életére, és azt kívánták, legyen boldog életük. Megígérték, hogy imáikkal kísérni fogják őket. A tanulók nagy ovációval, tapssal köszönték meg a kedves gesztust.

Szöveg: Berta Kata

Fotó: Nagy Anikó

Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria