Három magyar jezsuita tette le első fogadalmát Budapesten a Jézus Szíve-templomban

Megszentelt élet – 2024. szeptember 17., kedd | 17:20

A szeptember 15-én, vasárnap 16 órakor az András Attila SJ provinciális által bemutatott szentmise végén – jezsuita szokásoknak megfelelően – az újonc rendtagok az Oltáriszentség előtt térdelve mondták el fogadalmuk szövegét, majd aláírásukkal is hitelesítették ígéretüket.

Miután befejezte a kétéves noviciátust Genovában, a budapesti Jézus Szíve-templomban letette első szerzetesi fogadalmát három újonc magyar jezsuita. Az úgynevezett egyszerű, de a maguk részéről örökérvényűnek tekintett szerzetesi fogadalomban Bárczi Domonkos, Hódsági Kristóf, valamint a már papként szolgáló Kovács György elkötelezte magát a Jézus Társasága, illetve a szegénységgel, tisztasággal, engedelmességgel jellemzett szerzetesi életmód mellett.

Az alkalmat még ünnepélyesebbé tette, hogy a szertartáson jelen volt a most végzett kilenctagú noviciátusi évfolyam többi tagja is, köztük olasz, román és szlovén rendtagokkal. A fogadalomtétel után a jezsuitákat immár skolasztikusnak, vagyis tanuló rendtagnak nevezik.

A jezsuiták képzésének következő lépései a filozófiai, utána a teológiai tanulmányok, a gyakorlati időszak és a formáció egyéb állomásai után pedig – amennyiben az elöljáró elérkezettnek látja az időt – következik az ünnepélyes fogadalomtétel. Ekkor a rendtag nyilvánosan és ünnepélyesen elkötelezi magát Istennek a Jézus Társaságában, és ezzel az aktussal a jezsuita rend is igent mond rá. Ettől kezdve válik a rendtag úgynevezett professzussá, vagyis teljes jogúvá. A jezsuiták ezen alkalommal teszik le negyedik fogadalmukat, melynek értelmében külön engedelmességgel kötelezik el magukat a mindenkori pápa mellett, különös tekintettel arra az esetre, ha az egyházfő bármilyen szolgálatra küldené őket.

Mostani fogadalomtétele után Bárczi Domonkos és Hódsági Kristóf a római San Saba-közösségben, Kovács György pedig Miskolcon folytatja képzési időszakát.

Forrás és fotó: Jezsuita.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria