Határtalan béke – Szentmise az eisenstadti és a szombathelyi megyéspüspökkel

Hazai – 2024. szeptember 17., kedd | 11:18

Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepét követő vasárnap, szeptember 15-én a rönöki Szent Imre-templomban mutatott be szentmisét Ägidius J. Zsifkovics eisenstadti (kismartoni) és Székely János szombathelyi megyéspüspök, több burgenlandi és környékbeli plébános részvételével.

A szentmise mottója „határtalan béke” volt, amelyet a két egyházmegye együttműködésével is szeretnének alátámasztani. A rönöki templom a területelcsatolások miatt az osztrák–magyar határsávban áll, ezért a Burgenland tartomány és az Eisenstadti Egyházmegye is fontosnak tartja a Szombathelyi Egyházmegyével együtt, hogy megőrizzék a templom épségét, és amennyire lehet, visszaállítsák az eredeti állapotába. Az ehhez szükséges munkák el is kezdődtek a két egyházmegye és a Burgenland tartomány közös anyagi hozzájárulásával. Remélhetőleg hamarosan újra eredeti szépségében lesz látható a rönöki Szent Imre-templom.

„Ez a templom szimbóluma a háború borzalmainak, de egyben a békének és a kiengesztelődésnek is – mondta a szentmisén Székely János püspök. – A templom az 1920-as békeszerződés következtében Ausztria és Magyarország határára került. Később, 1951-től kezdve a magyar kommunista diktatúra határőr katonái szétlőtték, meggyalázták, kirabolták.

A burgenlandi hívek az 1980-as évek elején mozgalmat indítottak a templom megmentésére. A rönöki Szent Imre-templom az Eisenstadti és a Szombathelyi Egyházmegye közös erőfeszítéseinek gyümölcseként, a béke és a kiengesztelődés jeleként ma újra régi szépségében ragyoghat.

Imádkozzunk ma különösen is a békéért Ukrajnában, Gázában és szerte a világon. Imádkozzunk azért az igazi békéért, amely Isten ajándéka, az igazságosság, a szeretet és a kiengesztelődés gyümölcse.”

Szentbeszédében Ägidius J. Zsifkovics eisenstadti megyéspüspök az evangéliumhoz kapcsolódóan a Szent Keresztre és Jézus követésére irányította a figyelmet.

A rönöki templomot is Szent Kereszt felmagasztalására szentelték fel. Itt a kereszt megszenvedte a nacionalizmust és a kommunizmust is; tanúja volt a templom körüli pusztításnak – emelte ki a főpásztor. – Ezen a helyen a kereszt több mint jelkép. Ma a megbékélés, a remény, a találkozás helyszínévé vált ez a templom. De mit is jelent nekünk a kereszt? Erre Kalkuttai Teréz anya segít nekünk választ adni:

Látjuk Jézus lehajtott fejét.

Teréz anya arra tanította testvéreit, hogy figyeljék Jézus fejét a kereszten. Úgy találkozzanak az emberekkel, hogy fejüket meghajtják. Ez a szerény emberek ismertetőjele.

Látjuk Jézust kitárt karral a kereszten.

Ez azt jelenti, hogy jöjjetek karjaimba, kitártam felétek. Szükség van a nyitottságra a családban, az Egyházban és a társadalomban is. Most világszerte elszigeteltség uralkodik. Ezt az itt élőknek meg kellett tapasztalniuk. A történelem tragikus eseményeitől még ma is szenvedünk. Jézus azonban kinyújtotta karjait felénk.

Jézus nyitott szívét látjuk a kereszten.

Ez azt jelenti: szeress, amíg nem fáj. Teréz anya házaiban a kereszt tövénél ez olvasható: „Szeress, ahogy én szerettelek!” A szeretet korunkban a mások szolgálatára való hajlandóság. A hit nem elég, kell hogy kövessük is Jézus példáját, annak minden következményével és a hitünkről való tanúságtétellel. Teréz anya megélte a Jézus-követést, és önfeláldozó életével meg is mutatta számunkra. Mindenkinek sok erőt, örömet és kitartást Krisztus követéséhez! Tekintsünk a keresztre, hogy megértsük és megtanuljuk, milye kereszténynek lenni és Jézust követni.

A szentmise végén Ägidius J. Zsifkovics püspök bejelentette, hogy az Eisenstadti Egyházmegye, Hans-Peter Doskozil tartományi elnökkel együtt anyagilag támogatja a rönöki templom felújítását, hogy az osztrákok és magyarok örömére újra eredeti fényében várja az oda betérőket.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria