Havas Boldogasszony-búcsút ünnepeltek a pécsi Havihegyen

Hazai – 2024. augusztus 6., kedd | 11:14

A hagyomány szerint idén is két napon át tartó búcsún ünnepelték a pécs-havihegyi Havas Boldogasszony-templom felszentelésének évfordulóját. Augusztus 4-én, vasárnap a gyémántmiséjét idén ünneplő Mayer Mihály nyugalmazott pécsi megyéspüspök mutatott be szentmisét Havas Boldogasszony vigíliáján.

A havihegyi templom története a 17. századig nyúlik vissza, amikor Pécsen az 1690–91-es pestisjárvány elmúltával – megtartva a veszedelem idején tett fogadalmukat – a város lakói templomot építettek a Szűzanya, Havas Boldogasszony tiszteletére.

A hegyvidék meredek lejtőin hátukon, vállukon cipelték fel az építőanyagot a fehér színű, „havas” sziklákra, mintha azt a Szűzanya jelölte volna ki számukra hófehér ragyogásával, ahogy tette a római Santa Maria Maggiore-bazilika helyét kijelölve is a 4. században.

A pécs-havihegyi templomnak, amely 1697-ben készült el, 1844-ben XVI. Gergely pápa adományozott búcsúi kiváltságot a Szűz Mária-ünnepekre.

Mára hagyománnyá vált, hogy a havihegyi Havas Boldogasszony-templom védőszentjének ünnepnapja, a Santa Maria Maggiore-bazilika felszentelésének dátuma, augusztus 5. előestéjén egy meghívott püspök celebrál itt szentmisét.

Idén Mayer Mihály nyugalmazott pécsi megyéspüspök mutatta be a búcsú vigíliáján az ünnepi szentmisét.

Máger Róbert püspöki irodaigazgató, a pécs-havihegyi templom igazgatója köszöntötte az ünnep résztvevőit.

Mayer Mihály püspök szentbeszédében felelevenítette a római Santa Maria Maggiore-bazilika történetét.

Egy János nevű római patrícius álmot látott, amelyben azt hallotta, hogy a legforróbb hőség idején hó esik majd az Esquilinus dombon. A derék patrícius megosztotta az álmát Liberius pápával, és amikor Róma népe csodás havazás miatt fellármázta őket, a helyszínre siettek. A hófoltok egy épület alapfalait rajzolták ki – mintegy kijelölve a leendő templom alakját. Innen ered a templom elnevezése, amely magyarul így hangzik: Havas Boldogasszony.

Ezzel a névvel aztán az egész keresztény világon, így Pécsett is templomot építettek Havas Boldogasszony tiszteletére.

Szűz Mária a kánai menyegzőn azt mondta a bajba került násznagyoknak, hogy tegyenek meg mindent, amit Jézus mond. A legtöbb Mária-képen, -ikonon a Szűzanya ugyanígy tesz: Jézusra mutat, így közvetítve számunkra, hogy mi is őrá hallgassunk és tegyünk meg mindent, amit Jézus mond nekünk az életünk során – fogalmazott homíliájában a nyugalmazott pécsi megyéspüspök.

Havas Boldogasszony azt üzeni nekünk, ma élő embereknek, hogy vigyázzunk a társadalmunkra, korunk Európájára, mert az erkölcsi pestis itt van köztünk, emberek között, melyből pedig nekünk is megerősödve kell kikerülnünk, hogy ne haljunk meg erkölcsileg.

Ha a Szűzanyára tekintünk, tudnunk kell, hogy a mai idők pestise ellen nekünk kell döntenünk.

„A kánai menyegző násznagyai a mai világban mi vagyunk, akik templomba járunk, ezért minket szólít meg Mária:

Tegyétek meg, amit Jézus mond.

Az evangélium tanúsága szerint a násznagyok is engedelmesen megtették, a mulatozó tömeg pedig észre sem vette, hogy mi is történt valójában, esetleg később döbbentek rá Jézus csodatételére. Mi is mindnyájan, mint a násznagyok, hallgassunk Máriára” – buzdította a híveket Mayer Mihály püspök a havihegyi Havas Boldogasszony-búcsún.

A szentmise után a hívek, zarándokok és a papok az Egyházért, a Pécsi Egyházmegyéért, a templom közösségéért és Pécs városáért imádkozva körmenetben kísérték a Havas Boldogasszony-kegykép másolatát a templom melletti sétányon.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria