Házszentelést tartottak a veszprémi érseki hivatalban

Hazai – 2024. január 9., kedd | 13:06

A hagyományokat követve a vízkeresztet követő első munkanapon, január 8-án Udvardy György érsek, Takáts István érseki általános helynök és Tornavölgyi Krisztián érseki irodaigazgató végigjárva a veszprémi érseki hivatalt megáldották a helyiségeket és az ott dolgozókat.

Közös imádsággal vette kezdetét a vízkeresztet követő első munkanap a veszprémi érseki hivatalban.

„A napkeleti bölcsek jelképzik az Istent kereső embert. Számtalan módon lehet keresni az Istent. Ehhez kaptunk adottságokat, értelmet, érzelmeket, vágyakat, munkát, erőfeszítéseket, szenvedéseket. Ezeken keresztül folyamatosan Isten után kiáltunk” – fogalmazott az imádság alkalmával a főpásztor. – El is indulunk a jelek után, amelyek számunkra meggyőzőek, „de kitisztul, melyeket érdemes követni, s melyeket nem. Ezt látjuk a napkeleti bölcsek istenkeresésében”.

A bölcsek meghallgatják, amit mondanak nekik, de mennek tovább a meggyőződésük szerint; aztán leborulnak a gyermek előtt. Észrevétlenül, hódolattal – emelte ki Udvardy György érsek. – Éppen azért, mert nem tudták valójában, hogy kivel fognak találkozni, sokkal többet ismertek föl: az Istent magát, az Isten belső magatartását, aki értünk emberré lesz, aki irgalmas, aki vezet, tanít, megment bennünket. Ezért ez

a leborulás megváltoztatja őket, s már nem azt az utat járják, amit eddig.

Az ünnepeket szoktuk értékelni; a hétköznapokban, mondják sokszor, nem történik semmi. Pedig ott történik minden: a keresés, a mérlegelés, mi az igaz, és mi a hazug,

ott történik a leborulás, és ott történik a szembesülés Istennel.

Kérjük az Úr áldását, hogy ebben az isteni-emberi drámában mindig a jó döntést tudjuk hozni. Kérjük az Úr áldását a keresztségünkre, mert Krisztust ismerjük, mert Isten tanítását szeretve akarunk élni. Ezért van nagy jelentősége annak, hogy kérjük otthonainkra az áldását.

Ezt követően a főpásztor, valamint Takáts István és Tornavölgyi Krisztián atya végigjárva a püspöki hivatalt megáldották a helyiségeket és az ott dolgozókat. Az ajtókra pedig felírták: 20 + C + M + B + 24 – Christus Mansionem Benedicat, azaz Krisztus áldja meg e házat!

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria