Missziót indít Budapest belvárosban az új Café Francesco

Hazai – 2024. szeptember 10., kedd | 20:10

Budapest belvárosában nyílt keresztény missziós kávézó szeptember 9-én. A Budapesti Ward Mária Gimnázium Molnár utcai épületében létrehozott Café Francesco célja, hogy közösségi térként meghívjon Ferenc pápa lelkiségének, egyházképének megismerésére. A Café Francesco tervei: beszélgetés paptestvérekkel, olimpikonokkal, művészekkel, előadás erkölcsi, társadalmi kérdésekről.

„Közelség, együttérzés és gyengédség. Ez Istennek a stílusa” – Ferenc pápa lelkisége irányadó azok számára, akik megalapították a Franciscus Alapítványt, s létrehozták a Café Francescót.

Az alapítvány célkitűzése, hogy megismertesse Ferenc pápa teológiai munkásságát és egyházképét. Az alapítványi, nonprofit keresztény, missziós kávézó az 5. kerületben, a Ward Mária-iskola épületében – Molnár utca 4. – találkozási hely keresztény fiataloknak, és helyet ad hittel, Egyházzal, társadalommal kapcsolatos beszélgetéseknek, előadásoknak.  A Lelkiségi podcast programsorozat követhető a Café Francesco Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján, meghívottjai paptestvérek, olimpikonok.

A megnyitón Horváth Zoltán, a budapest-terézvárosi Avilai Szent Teréz-templom plébánosa és Rónaszéki János, a budapest-pestszenterzsébeti Szent Erzsébet-templom káplánja, mint ötletgazda és kezdeményező mutatták be a kávézó hivatását.

Horváth Zoltán egy őt mélyen megérintő jelenettel írta le Ferenc pápa lelkipásztori stílusát, melyet követni szeretnének: a Szentatya gyóntat, egyszer csak kilép a gyóntatószékből, megöleli a gyónót, mindkettőjük szemében könny.

Isten soha nem fárad bele a megbocsátásba. Közelség, együttérzés és gyengédség – ezt a magatartást hirdeti a kávéház mindkét mottója.

Akkor van értelme a munkánknak, ha ebből a lelkületből tudunk itt adni.”

Rónaszéki János köszöntőjében elmondta, fél évvel ezelőtt született meg bennük, összefogva cserkész és regnumi fiatalokkal a kávézó létrehozásának gondolata. A belváros közepében képzeltek el egy olyan helyet, ahol az evangéliumot újszerű módon, modern köntösben tudják átadni.

Az ötlet megvalósítására Ferenc pápa ösztönözte őket azzal a látásmóddal, mely arra buzdít, legyünk kezdeményezőek, és bátran kockáztassunk. Első lépés volt, hogy Horváth Zoltán atyával létrehozták a Franciscus Alapítványt Ferenc pápa szellemi örökségének gondozására, és megmutassák, mit gondol a Szentatya Egyházunkat, társadalmunkat érintő kérdésekről.

Ferenc pápa megújulásra buzdít, kimondja, az Egyház megújulásra szorul, ennek útja pedig, ha kilép a világba.

A kilépés magában hordozza a belső megtérés első lépését, először bent kell lenni az Egyházban, nekünk kell találkozni az evangéliummal, megújítani személyes kapcsolatunkat Istennek, ebből fakadhat a misszió, mely újszerűen tudja a világ számára közvetíteni Krisztus üzenetét.

„Szívesebben látok egy olyan egyházat, amelyet baleset ért, amely megsebesült és bepiszkolódott, miközben kiment az utcákra, mint egy olyan Egyházat, amely belebetegedett a zártságába és kényelmébe, mert a saját biztonságához ragaszkodott” – idézte az őket motiváló gondolatot az Evangelii gaudium kezdetű apostoli buzdításból.

Ferenc pápa misszióra buzdítja az Egyházat, azt kéri, találjuk meg minden korban azt időszerű nyelvet, módot, teret az evangelizációra. Ezt szeretné szolgálni a kávézó. Ferenc pápa a perifériára küld minket.

A ma társadalma számára a nagyváros belvárosa a hit szempontjából a periféria.

Ezért hoztuk létre itt, a belvárosban a kávézót – mondta Rónaszéki János.

A Café Francesco közösségi tér lesz keresztény és nem keresztény fiatalok számára, hogy tanúságtétel és párbeszéd által az evangélium minél több emberhez eljusson.

Rónaszéki János hálát adott a kávézót létrehozó csapatért, köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a közös munkához: Kecskés Csabának, a Franciscus Alapítvány kurátorának, Lőw Juliannának, a kávázó üzletvezetőjének, Meszleny Zsófiának, aki a média, Dévény Júliának, aki a jog oldaláról nyújtott támogatást, továbbá a helyet adó Ward-iskolának, a fenntartó bencés rendnek.

Mohos Gábor, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, aki Isten áldását kérte a kávézóra Edit Steintől idézett: „Az évszázadok során talán nagyonis megszoktuk a passzív magatartást az Egyházban... Értjük-e, hogy miről is van szó? Bizony arról, hogy intenzívebben éljük együtt és tapasztaljuk meg Krisztus életét együtt az Egyházzal.

Sokat tettünk már, de a tennivaló még mérhetetlenül több! Saját erőnkből ezeket a hegyként feltornyosuló feladatokat sohasem leszünk képesek legyűrni, de a kereszt jelével igen” – fejezte ki Európa védőszentjétől kölcsönzött gondolattal, hogy

az evangelizáció élő istenkapcsolattal tud működni.

„Jöjj, Szentlélek! Te, aki új nyelveket támasztasz és életadó szavakat adsz ajkunkra, óvj meg attól, hogy múzeumegyházzá váljunk, mely tetszetős, de néma, melynek sok múltja, de kevés jövője van” – e szavakkal áldotta meg Mohos Gábor püspök a missziós kávézót.

Végül hálát adtak azért, hogy magánszemélyek – köztük Horváth Zoltán plébános és Rónaszéki János káplán – adományai lehetővé tették a kávéház létrehozását.

A megnyitón közreműködött Gelley Áron vezetésével a Budapesti Ward Mária Gimnázium kórusa.

A Cafe Francesco Facebook-oldalán és honlapján tájékozódhatunk az aktuális programokról. Podcastek, előadások várják a látogatókat. Az első alkalom szeptember 10-én lesz. 

Fotó: Merényi Zita

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria