Hérics Márton plébánosra emlékeztek Ászáron

Kishírek – 2023. február 13., hétfő | 9:42

Január 28-án, Hérics Márton egykori Ászáron szolgáló plébános születésének 168. évfordulóján emléknapot szervezett az ászári Szent György-plébánia és az Ászári Honismereti és Helytörténeti Egyesület.

A tavaly felújított, ma már szépen berendezett ászári plébánián Magyaros László plébános és Pekár Zsolt polgármester köszöntője után két nagyon színvonalas előadást hallgathatott meg az érdeklődő közösség.

Először Szabó Csaba történész, a Magyar Nemzeti Levéltár Komárom-Esztergom Vármegyei Komáromi Fióklevéltárának munkatársa osztott meg az Ászáron és Kisbéren született, hajdan helyben szolgálatot teljesítő papokról, szerzetesekről gyűjtött életrajzi érdekességeket és információkat korabeli fényképek, anyakönyvi részletek, újságcikkek, iskolai tablóképek és dokumentumok kivetítésével színesítve az elmondottakat, majd a jelenlévők Lukácsi Zoltán székesegyházi kanonok, a Győri Hittudományi Főiskola egykori rektora részletes, elemző előadását hallgathatták meg Hérics Márton Bécsben, a kapucinus atyák templomában 1891. augusztus 20-án elhangzott beszédéről.

A program végén Kálmán János Zoltán, az egyesület elnöke és Magyaros László atya bemutatta az érdeklődőknek a tavaly kialakított, Hérics Mártonról elnevezett plébánosi emlékszobát.

Az ünnepi szentmisét követően a megemlékezés koszorúit helyezték el az ászári római katolikus templom szomszédságában található Hérics Márton-emlékműnél.

Forrás: Győri Egyházmegye; Kohlné Ivánkai Katalin/Ászári Honismereti és Helytörténeti Egyesület

Fotó: Jámbor Lajos, Molnár Szilárd

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria