Hét Szent Atya ünnepe a szervita nővérek budapesti Názáreti Hajlékában

Megszentelt élet – 2024. március 7., csütörtök | 10:26

Február 17-én, a Hét Szent Atya emléknapján domonkos, kármelita, szalézi, jezsuita és ferences szerzetesnövendékekkel, a szociális testvérek, a Nyolc Boldogság Közösség, a Fájdalmas Anya Szolgálói jelöltjeivel és az őket „boldog közösségi útra” felkészítő szerzetesekkel, Filoména és Mirjam domonkos nővérekkel és Csóka P. János atyával ünnepeltek a szervita nővérek, képzési nap keretében.

A Hét Szent Atya ünnepére készülve a szervita nővérek Fazakas Gyöngyi Mária, a magyar delegáció elöljárójának köszönhetően megismerték a Szent Elek-imafüzetet, és örömmel fedezték fel, hogy Fra Sostegno Cavalli 1724-ben, éppen 300 évvel ezelőtt nyilvánította Firenzei Szent Eleket a „növendékek pártfogójává”.

A február 17-én tartott képzési napot közös imádsággal kezdték a szerzetesnövendékekkel, kérve „Szent Eleket, a növendékek pártfogóját, hogy járjon közben e kisded nyájért” – írta beszámolójában Mirk Éva jelölt.

Könyörgés Szent Elekhez

Szent Elek, Szűz Mária Szolgája, a mi nagyobb testvérünk, Isten Egyházának szentje, imáiddal támogasd elköteleződésünket a szolgálatra. Szerény és mértékletes testvér, ételed jelentéktelen, öltözeted egyszerű volt, visszautasítottad a jólétet és kényelmet.
Emeld tekintetedet a maradandóra és lényegesre vágyó fiatalokra, akik az Emberfia követésére készülnek, akinek nem volt hová lehajtania a fejét.
Jótékony / Szerető testvér, buzgó és örömteli szolga, aki elfeledkeztél önmagadról, és serény voltál segítségnyújtásban, aki „feltűnés nélkül” hajoltál le a testvérek megsegítésére.
Segíts nekünk, hogy hűségesek legyünk kötelességünkhöz, hogy hordozzuk egymás terhét, hogy tettekkel és igazságban szeressünk.
Prófétai tekintetű testvér, az Ország tanúja, járj közben a Magasságbelinél, hogy mint Te, szent virrasztó, tisztán megőrizzük a szolgálat szellemét, és készek legyünk Isten, a mi Úrnőnk és a testvéreink szolgálatára, bízva, hogy megkapjuk a hűséges szolga jutalmát.
Imádkozz érettünk Elek, tiszteletreméltó testvérünk, aki már az „Ígéret földjén” élsz, az Atya, a Fiú és a Szentlélek örökségében, kinek tisztelet és dicsőség, mindörökké. Ámen.

*

A képzési nap Jézus megnyerő tulajdonságai, a megváltás-megszabadítás témakörben folytatódott.

Az elhangzó elmélkedések mellett sok-sok nevetés és öröm társult a közös ünnepléshez a Hét Szent Atya emléknapján.

A megosztáskor a részt vevő szerzetesnövendékek közül sokan kifejezték, hogy nagyon jól érezték magukat a vidám, nyitott, fiatalos szervita közösségben; mások úgy fogalmaztak, hogy annyira otthon érezték magukat, hogy legszívesebben sátort vertek volna náluk, mert olyan jó volt ott lenni.

A lelki program a názáreti hajlék kis kápolnájában ünnepi szentmisével ért véget, amelyet Csóka P. János pálos szerzetes mutatott be a Hét Szent Atya tiszteletére.

Végül a szervita nővérek közösségének tagja, Gyöngyi nővér ajándékcsomagokkal köszönte meg a szerzeteseknek, hogy több évtizede odaadóan, figyelmes szeretettel, lelkesen végzik a növendékek képzését.

Forrás és fotó: Szerzetesek.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria