Hetedszer szerveztek ferences biciklitúrát Erdélyben

Külhoni – 2014. szeptember 11., csütörtök | 14:35

Az augusztus 28. – szeptember 2. között megrendezett VII. Ferences Biciklitúra Gyergyószentmiklósról Csíksomlyóra vezetett. A kerékpáros kirándulás idei mottója Assisi Szent Ferenc Naphimnuszának egyik sora volt: „Áldott légy, Uram, és minden alkotásod!” Beszámolónk a Romkat.ro cikke alapján készült.

Assisi Szent Ferenc két botot vett a kezébe, és „zenélt” az Úrnak, rácsodálkozott a természet minden szépségére, amelyben felismerte a Teremtő kezét, ennek adott hangot Naphimnuszában. A környezete által bolondnak tartott szent lelkületével indult útnak a kerékpáros zarándoklat, amely a Szent Ágoston püspök emléknapján, augusztus 28-án bemutatott szentmisével vette hivatalosan kezdetét. A túra jó alkalmat adott a résztvevőknek, hogy felfedezzék Istent magunkban, egymásban és a természetben.

A túrára jelentkezőket már szentmise előtt barátságos, vidám, kedves, figyelmes arcok fogadták. A résztvevők nem egymás mellett „tekertek” el, nem versenyeztek, hanem egymásra figyeltek. A fiatalok megtapasztalhatták, hogy Istenre kell „váltani”, mert vele sokkal könnyebb. A közösséggé válásban sokat segített a letekert közel 300 kilométer, valamint a közös imák, a szentmisék. A reggeli bemelegítő gyakorlatok, az étkezések, a vidám beszélgetések, éneklések mellett felejthetetlen élmény volt a résztvevők számára a IX. Csángó Túrós Puliszka Fesztiválon a kukoricakása közös elkészítése, amely biciklis tálalásával elnyerte „A legleleményesebb puliszka” díját.

A kerékpártúra a Gyergyószentmiklós – Gyilkostó – Háromkút – Hidegség – Gyimesbükk – Csobányos – Egerszék – Csíksomlyó útvonalon haladt.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria