
A nyereményről szóló kupont a cukrászdában sütötték a Roscón de Reyes nevű édességbe, amelyet a spanyolok vízkeresztkor fogyasztanak.
A cukrászda 2007 óta rejt nyereményeket a süteményekbe, az akkori 500 eurós összeg mára jelentősen megnövekedett, ahogy a hely népszerűsége is. Minden évben rengetegen vásárolják náluk az ünnepi kalácsot a nyeremény reményében.
A fiatal pár az ABC című napilapnak elmesélte: amikor felvágták az édességet, még viccelődtek is azzal, hogy mi lenne ha nyernének, és amikor ez valóra vált, nem akartak hinni a szemüknek.
Nem León az egyetlen hely, ahol ilyenkor nyerni lehet az édesség vásárlással: Badajozban egy kislány 300 eurós ajándékutalványt talált a kalácsban, Madridban pedig az egyik nagy pékséghálózat gyémántot sütött bele annak a 22 ezer kalácsnak az egyikébe, amelyet az ünnepre készítettek.

Roscón de Reyes a Három királyok sütije. Kalácsszerű tésztáját – melynek különleges ízét a narancsvirág-pálinka (agua de azahar)adja – aszalt és kandírozott gyümölcsökkel díszítik: jöhet rá narancs, citrom, cseresznye, sütőtök, birsalma, mandula és dió. A lényeg, hogy minél színesebb legyen, hiszen annál jobban hasonlít majd a napkeleti bölcsek által hozott kincsekre vagy, egy másik magyarázat szerint, palástjuk díszítésére. Van, ahol a roscónt kettévágják, hogy tejszínes, újabban csokoládés, trüffeles vagy kávés krémmel töltsék meg.
A roscón általában két figurát is tartalmaz: egy babszemet (haba) és Jézus születésénél részt vevő alakok egyikét.
Forrás: MTI
Fotó:kulturtapas.hu
Magyar Kurír
Kapcsolódó fotógaléria

