Hétfőn hatvanötezer ember rótta le tiszteletét XVI. Benedek ravatalánál

Kitekintő – 2023. január 3., kedd | 14:25

Január 2-án reggel 9-től este 7 óráig 65 ezer hívő rótta le kegyeletét a Mater Ecclesiae-kolostorból a Szent Péter-bazilikába átszállított XVI. Benedek emeritus pápa holtteste előtt. A bazilika ma és holnap is nyitva lesz 7 és 19 óra között a gyászolók előtt. Január 5-én reggel 9.30-kor kezdődik a temetési szertartás Ferenc pápa vezetésével a Szent Péter téren.

A hívek tisztelgése XVI. Benedek emeritus pápa holtteste előtt tegnap reggel pontban 9-kor, a Szent Péter-bazilika nyitásakor kezdődött, és azóta is folyamatosan tart. Aki szeretne végső búcsút venni Joseph Ratzingertől, ma és holnap 7 és 19 óra között teheti meg.

Az emeritus pápa december 31-én, 95 évesen halt meg, közel nyolc év pontifikátus és mintegy tíz, a világ elől „elrejtőzve” töltött év után, amelyet a Vatikáni Kertekben választott rezidenciáján töltött, miután lemondott pápaságáról. A temetési szertartásra, Ferenc pápa vezetésével, január 5-én csütörtökön kerül sor, délelőtt 9.30 órától a Szent Péter téren. XVI. Benedeket közvetlenül ezután örök nyugalomra helyezik az altemplomban (le Grotte Vaticane).

A vatikáni csendőrség szerint tegnap este 7 óráig mintegy 65 ezer ember rótta le kegyeletét a bazilikában Benedek pápa előtt.

Az emeritus pápa holttestének átszállítása a Mater Ecclesiae-kolostorból a Szent Péter-bazilikába zártkörűen történt tegnap reggel 7 órakor, amit egy rövid szertartás követett Mauro Gambetti bíboros, a vatikáni bazilika főpapja vezetésével. Joseph Ratzinger ravatala mellett, amelyet a gyóntatóoltár lábánál helyezték el, a személyi titkár, Georg Gäenswein érsek és Gambetti bíboros volt jelen. A bazilikába elsőként az olasz köztársasági elnök, Sergio Mattarella érkezett tiszteletadásra lánya, Laura kíséretében, valamint Giorgia Meloni miniszterelnök, amit rövid elmélkedés és ima kísért.

Joseph Ratzinger holttestét piros színű liturgikus miseruhába, fehér mitrába és fekete cipőbe öltöztették, összekulcsolt kezébe rózsafüzért helyeztek. A bazilika közepén lévő ravatalhoz a hívek és az újságírók a bejárati kaputól hosszú sorban vonulnak végig a főtemplom hajóján, majd gyorsan tovább kell haladniuk. Valaki gyors fényképet készít, valaki térdet hajt és keresztet vet.

A bazilikából kifelé menet, a Via della Conciliazione hosszan és mindkét irányt szigorúan elválasztó kordonja mellett állnak olyanok, akik egyszerű, de megható szavakkal elmesélik a néhány perccel korábbi búcsúzásuk különleges élményét.

A Bernini-oszlopcsarnok által határolt területen feltűnő a három generáció együttléte, amelyből kiemelkedik egy nagy csoport fiatal. „A volterrai egyházmegyéből jöttünk ide, amint meghallottuk, hogy ma ravatalozzák fel Benedek pápa holttestét – mondja az egyik fiatal, Filippo Agnoletto, akinek elmondása szerint Ratzinger könyvei az ő nevelésére is hatással voltak. – Olvastam valamit Ratzinger pápától, ami nagyon lenyűgözött. Pápasága, bár nem tartott hosszan, nagy jelentőségű volt a történelemben, hiszen ő volt a 20. század egyik legnagyobb teológusa. Csak köszönetet mondhatunk neki.”

„Sajnáltam, mert egy nagyon tiszteletre méltó, kedves, művelt személy volt. Sokk volt számomra” – mondja a Calabriából a férjével és unokájával együtt érkezett Milla Di Leo.

„Azért vagyunk itt, hogy lerójuk kegyeletünket egy nagy pápa előtt” – fejti ki három kármelita szerzetes, akik Lazio régióból jöttek, Pierpaolo, Raffaele és Michele. – „Úgy éreztem, kötelességem eljönni – mondja az előbbi. – Mindhármunk számára az első emlék a választás volt. Igaz, hogy mindhárman II. János Pál pápa alatt születtünk, de az első pápaválasztás XVI. Benedeké volt.” „Én brazíliai vagyok – meséli Raffaele –, és Benedek pápa Brazíliába utazott az aparecidai konferenciára. Meglátogatta a Fazenda Esperança közösséget is, ahol drogproblémákkal küzdő fiatalok vannak. Benedek pápáról egy erős jellemű, németként néha nagyon zárkózott ember képe volt bennünk, de ott egy vidám, boldog pápát láttunk, körülvéve ezekkel a fiatalokkal.”

„Abban a kegyelmben volt részünk, hogy letérdelhettünk XVI. Benedek emeritus pápa holtteste előtt, bár megindultan, de imával és hittel, abban a bizonyosságban, hogy ő is imádkozik értünk – nyilatkozta Giuseppe Mukundua atya, a Szent Alfonz Akadémia docense, aki a kongói Kinshasából származik. – Ő a mi pápánk, akkor szenteltek pappá, amikor ő már pápa volt. Szívünk és elménk őrzi írásait és tanításait.”

Az anagni-i ciszterci irgalmas nővérek egy csoportja ma kora reggel felkelt, hogy tiszteletét tehesse az emeritus pápa ravatala előtt. „Részt vettünk az érte mondott 10 órai gyászmisén, és egyfajta hitbeli zarándoklatot tettünk, hogy segítsen nekünk növekedni a hitben – mondja a főnöknő, Patrizia Piva nővér. – Isten jeles embere volt, mély hittel, emberséggel és bölcsességgel. Úgy vélem, hogy ő korunk Aquinói Szent Tamása.” Már készül egy javaslat, hogy azonnal az Egyház doktorává avatják, adtuk tudtára, és megkérdeztük erről véleményét. „Megérdemli – válaszolja az apáca –, mert (…) képes volt átadni az Egyháznak azt a bölcs tanítást, amely tudja olvasni az idők jeleit, és nem csak a tradíciót, a tantételt és a hit ortodoxiáját veszi figyelembe.”

Fordította: Hollósi Judit

Forrás: Agensir

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria