Hetvenöt ország nemzeti küldöttei érkeznek Budapestre az eucharisztikus kongresszus jegyében

Hazai – 2019. április 29., hétfő | 17:08

Találkozóra gyűlnek össze a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsának tagjai és nemzeti küldöttei május 8. és 11. között Budapesten.

A 75 országból érkező résztvevők megismerik a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) programját, és bejárják a katolikus világesemény tervezett helyszíneit. Az esemény kezdetén köszöntőt mond Áder János köztársasági elnök, Erdő Péter bíboros és Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságát még XIII. Leó pápa alapította 1881-ben. Célja „mindig jobban megismertetni és megszerettetni az Oltáriszentséget, mely középpontja az Egyház életének”. Ennek érdekében előmozdítja a nemzetközi eucharisztikus kongresszusok szervezését és az Eucharisztia tiszteletének terjesztését.

Május 8-án este misével veszi kezdetét a program a Mátyás-templomban, másnap, május 9-én a köszöntők után Fábry Kornél főtitkár mutatja be a kongresszus várható programját és friss információkkal szolgál az előkészületekkel kapcsolatban. Ezt követően a kongresszust bevezető teológiai szimpóziumról (2020. szeptember 10–12.) és a kongresszus néhány hete megjelent alapdokumentumáról beszél majd Dolhai Lajos, a NEK Teológiai Bizottságának elnöke. A pápai tanács részéről Vittore Boccardi titkár tart előadást, majd a találkozó résztvevői meglátogatják a NEK főbb helyszíneit (Hungexpo, Hősök tere, Szent István-bazilika, Kossuth tér), majd fogadáson vesznek részt a Parlament épületében.

Május 10-én délelőtt a kongresszust szervező titkárság bemutatja a regisztráció menetét és a szállástípusokat (szállodák, vallási intézmények, családok, iskolák stb.). Ezt követően Piero Marini, a pápai tanács elnöke tart előadást. A délután folyamán a résztvevők az esztergomi bazilikában vesznek részt szentmisén, melyet Erdő Péter bíboros celebrál majd. A program május 11-én szentmisével zárul.

Forrás és fotó: NEK Titkárság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria