Hetvenhárom éve szentelte fel Boldog Apor Vilmos a győri szervita nővérek kápolnáját

Hazai – 2015. október 20., kedd | 12:00

A Győr-Újvárosban élő szervita nővérek ünnepi búcsúi szentmise keretében adtak hálát október 17-én azért, hogy 73 évvel ezelőtt, 1942. október 18-án Boldog Apor Vilmos püspök felszentelte a Fájdalmas Anya tiszteletére épült kápolnájukat – tájékoztatta szerkesztőségünket Horváth Csaba.

A kápolnaszentelés emlékére bemutatott búcsúi szentmise előtt a hétfájdalmú Szűzanya rózsafüzérét imádkozták. A hálaadó szertartást Gyökér Gyula atya vezette.

Az ünnepet megtisztelte jelenlétével az idén szerzetesi fogadalmának 50. évfordulóját ünneplő Edita Moraga Gatica – Edit nővér –, a magyarországi Szervita Nővérek, a Fájdalmas Anya Szolgálói kongregáció elöljárója.

Gyökér Gyula atya homíliájában elmondta, a templom a mennyország előcsarnoka, amely szívközelségbe hoz minket Krisztussal, akinek a nevében építették ezt a kápolnát, majd imádságra buzdított a szervitákért, hogy áldásos munkájukat Isten segedelmével és a Szűzanya szándékára tudják továbbra is végezni.

* * *

A szervita nővérek 1941-ben telepedtek meg Győrben azzal a céllal, hogy a rendkívüli mértékű szegénység enyhítésére napközi otthonos óvodát és iskolai napközit létesítsenek. Baitz Mária Erzsébet általános főnöknő  Szabados Mária Annunziata nővért, Csiszér Mária Elekta óvónőt és Madaras Mária Benedikta tanárnőt helyezte ide.

A területen két ház állt és két fabarakk hajléktalanok részére. Ezeket Széchenyi Mártonné és családja örömmel adta át a szervita apácáknak, hogy felkarolhassák a környékbeli szegényeket. A nővérek megérkezésük után megkezdték a kápolna építését a környékbeliek bevonásával, segítségével. Sokan adakoztak: voltak, akik téglát, fát és egyéb építőanyagokat vagy pénzbeli adományt ajánlottak fel. Nemhiába, még ma is a „mindenki kápolnájának” nevezik a Fájdalmas Szűzanya tiszteletére felszentelt istenházát.

A kápolnát ünnepélyes keretek között az akkori megyéspüspök, Boldog Apor Vilmos szentelte fel a Fájdalmas Szűzanya tiszteletére 1942. október 18-án. Jelen volt Marchi M. Cyrill alapító atya, aki az ebédlőben mutatott be ugyanakkor szentmisét. Részt vett a szentelési ünnepen Baitz Mária Erzsébet tisztelendő anya is.

A nővérek minimális bérért 70-80 gyermeket láttak el Győr város támogatásával, majd 1946-ban átvették a Gyöpszél utca 60. alatt épült népházban a napközi és az óvoda vezetését, ahol bölcsődét is nyitottak. Az áthelyezés után a kápolna továbbra is itt működött, és a nővérek is itt éltek.

Napjainkban a győri szervita nővérek leánykollégiumot tartanak fenn rendházukban. A Szent József Leánykollégiumot Borbély M. Petra nővér vezetésével alapították, fenntartásáról is ők gondoskodnak. Ezenkívül a hitoktatásban is részt vesznek a győr-újvárosi és a győr-szigeti plébániákhoz tartozó iskolákban.

A szervita nővérek kápolnájában minden héten szerdán reggel 8 órakor és szombaton 15 órakor tartanak szentmisét, amire minden hívőt szeretettel várnak.

Fotó: Horváth Csaba

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria