Hic et nunc podcast – Fedezze fel a humántudományok határterületeit a Pázmány BTK-val!

Kultúra – 2024. augusztus 27., kedd | 11:15

A műsorban Dallman Kristóf és Fejes János izgalmas beszélgetéseken és perspektívákon keresztül kalauzolja el hallgatóit a bölcsészet- és társadalomtudományok változatos világában.

A Pázmány BTK Hic&nunc című podcast műsora 2021 októberében indult el, eredetileg három műsorvezetővel, akik felváltva hívtak vendégeket különböző bölcsészettudományi témákban.

Az adás szerkesztői jelenleg Dallman Kristóf, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának (PPKE BTK) Hallgatói Szolgáltató Központjának vezetője, aki egyház- és neveléstörténeti kutatásokat végez, valamint Fejes János tudományszervezési csoportvezető, vallástörténész-kultúratudós.

A Hic et nunc annyit jelent: itt és most. A podcast címe reflektál a humán tudományok megkerülhetetlenségére világunkban, hiszen gyakorlatilag nem létezik olyan, a mindennapi életünkben is gyakran előforduló téma, amelyekre ne lehetne a bölcsészet- és társadalomtudományok prizmáján keresztül fókuszálni.

Bár a műsor menete és formátuma az adás működésének közel három éve alatt időről időre módosult, a megálmodott célkitűzés az eredeti maradt: minél magasabb színvonalon korszerű tartalmat gyártani, amelyek a legkülönbözőbb témákkal ismertetik meg a hallgatókat a humán és társadalomtudományok világából.

Kiindulva abból, hogy nemcsak a kar esetében, de általában a humán- és társadalomtudományok világában egyre inkább jellemző az interdiszciplinaritás, a műsor szerkesztői arra gondoltak, hogy ugyanazon témák és kérdések különböző tudományágak művelői szempontjából is érdekesek lehetnek. Ha pedig ezek a kutatók ugyanabban a műsorban mutatják meg különböző perspektívájukat, az igazán izgalmas újdonságokat hozhat elő egy-egy témakörben. Ennek megfelelően a készítők folyamatosan keresik a humán és társadalomtudományok határterületeit és azokat a témákat, amelyek az egyetemi tanulmányok során kisebb hangsúlyt kapnak.

A műsor eddig feldolgozott témái között megtalálhatóak különböző kurrens tudományos eredmények, ugyanakkor a popkultúra és a minket körülvevő világ különböző társadalmi jelenségeivel, éppen aktuális eseményeivel is több esetben foglalkoztak már.

Mivel a PPKE BTK adja a podcast keretét, a szerkesztők célja nem titkoltan az is, hogy az egyetemi polgárság és a „külvilág” számára is minél érzékletesebben tudják bemutatni azt a sokszínű, értékes és izgalmas szellemi-tudományos teret, amelyet egy 21. századi katolikus bölcsészkar jelent.

Kiknek ajánlott a Hic et nunc podcastja?

A műsor alapvetően az egyetemista korúakat célozza meg, nem titkoltan főleg a saját kari hallgatók felé fordulva. A műsor igyekszik ugyanakkor mind a témákat, mind a hangnemet úgy megválasztani, hogy a bölcsészvilágon kívülről jövő érdeklődők is megtalálják a számukra érdekes kérdésköröket és azok közérthető feldolgozását.

Remélhetőleg az egyetemi polgárok mellett egyre többen hallgatják majd a Hic et nunc adásait azok közül, akik ugyan nem a Pázmány BTK falai között töltik idejük nagyrészét, ám nyitottak és érdeklődőek a humán tudományok érdekességei iránt.

Műsorajánló

Regényes történelem – beszélgetés Botos Mátéval a történelmi regény műfajáról

A több mint harminc adást megélt, általában havi rendszerességgel frissülő podcastnak időközben két alrovata is kialakult. Ezek közül az egyik az úgynevezett Aktuál című műsorfolyam – ezekben az adásokban mindig valamilyen éppen zajló vagy a közelmúltban lezajlott eseményre reflektálnak a műsor készítői. Ezen rovat alá tartozik többek között az a három adás, amelyet Ferenc pápa tavalyi apostoli látogatása kapcsán készítettek a szerkesztők.

Hic et nunc Aktuál – Egy ember, két életmű – XVI. Benedek pápára emlékezünk

Hic et nunc Aktuál – Szent Istvántól Pázmány Péterig – egyháztörténeti kalandozások a pápaság és Magyarország kapcsolatáról

Hic et nunc Aktuál – Egy pápalátogatás kulisszái mögött

A műsornak van egy egészen új, Kalandozások című alrovata is, melynek keretében a készítők több témára is fókuszálva, saját tudományterületüket is bevonva érdekességeket osztanak meg a közönséggel olyan bölcsészeti témákról, amelyek esetleg a hagyományos adások keretein is túlmennek.

Kalandozások a humán tudományok világában vol 1.

A Hic et nunc csatornáján mindemellett időről időre olyan különkiadások is megjelennek, amelyek egy – a készítők számára személyesen is fontos és érdekfeszítő – popkulturális témát dolgoznak fel.

A kriszkésit! Hic&nunc különkiadás – beszélgetés a Dűne-univerzumról

Így neveld a sárkányod házát! – évadnyitó kalandozás

Az érdeklődők a legújabb adásokat a Hic et nunc Spotify-oldalán, Facebook-csatornáján és Instagram-csatornáján érhetik el.

Forrás és illusztráció: PPKE BTK

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria