Remete Szent Antal megkísértését ábrázolja az új Hieronymus Bosch-műként azonosított festmény

Kultúra – 2016. február 2., kedd | 18:13

Német kutatók Hieronymus Boschnak (1450–1516) tulajdonítanak egy késő középkori festményt, mely Remete Szent Antal megkísértését ábrázolja. Egy nemzetközi szakértőkből álló csoport hat éven át vizsgálta a németalföldi művész összes munkáját a legmodernebb technika segítségével.

Az 1500 és 1510 között tölgyfára festett, Szent Antal megkísértése című képet határozottan a mester keze munkájának ítéljük – közölték hétfőn a Bosch műveit kutató projekt szakemberei. A műalkotás az amerikai Kansas City-beli Nelson-Atkins Művészeti Múzeum tulajdonában van, eddig egy Bosch-tanítvány festményének tartották.

Hat éven át vizsgálta a németalföldi művész összes munkáját a legmodernebb technikával egy nemzetközi szakértőkből álló csoport, ez volt az ötszáz éve meghalt Bosch munkáinak eddigi legátfogóbb művészettörténeti kutatása. A festőművész 45 alkotását – 20 festményt és 25 rajzot – ismeri a művészettörténet.

Remete Szent Antal megkísértése

„…Antal is visszavonult a hétköznapi élettől, és teljesen a vallásos gyakorlatoknak adta át magát, elsősorban a zsoltárimádkozásnak. (…) a líbiai sivatagban egy sziklasírban húzta meg magát, majd később egy omladozó kastély romjai között. Egy barátja hordta neki a nélkülözhetetlen szűkös eledelt. Ettől eltekintve minden összeköttetést megszakított a külvilággal. De minél inkább eltépte a földi ragaszkodások kötelékeit, annál elviselhetetlenebb lelki támadások érték. Ősi keleti elképzelések szerint – aminek visszhangját Jézus megkísértésének történetében is megtaláljuk – a sírok és az elhagyott helyek, mindenekelőtt pedig a sivatagok a démonok hazája voltak. Antal ebbe a birodalomba hatolt be, és ott épített ki magának szállást. Hogyan is történhetett volna másképpen, mint hogy a démonok támadást indítottak ellene. Antal pedig – az apostol intelmének megfelelően – »Isten teljes fegyverzetét« öltötte magára, hogy »a sátán cselvetéseinek ellenállhasson« (Ef 6,11). Így ő lett a győztes.”

Forrás: Diós István: A szentek élete

Forrás: MTI

Fotó: Múlt-kor.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria