Hiszem, hogy itt vagy velem – Papi rekollekciót tartottak Debrecenben

Hazai – 2024. május 28., kedd | 13:26

A mi Urunk, Jézus Krisztus, az Örök Főpap ünnepén, május 23-án rekollekción vettek részt a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye papjai az Egyházmegyei Kateketikai Központban. A lelkinapon, amelyen Bosák Nándor nyugalmazott megyéspüspök is jelen volt, Palánki Ferenc püspök koncelebrált szentmisét mutatott be a Szent Anna-székesegyházban.

A rekollekció kezdetén Molnár József László digitális kommunikátor, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács tagja tartott előadást a mesterséges intelligenciáról a debreceni egyházmegyei Kateketikai Központban.

Ezt követően Palánki Ferenc megyéspüspök koncelebrált szentmisét mutatott be a Szent Anna-székesegyházban, a szentmisét az egyházmegye papjaiért és az egész egyházmegyéért ajánlva fel.

A jelen lévő lelkipásztorok hálát adtak papi hivatásukért, különösen is a szentelésének 25. évfordulóját ünneplő Szenes István pócspetri plébánosért.

Jézus Krisztus örök papságában részesít bennünket kétezer év óta. Újra és újra kiválasztja azokat, akik képviselik őt az emberek között – fogalmazott homíliájában Palánki Ferenc. – Szent Pál apostol arról beszél, hogy mennyi üldözést kellett elszenvednie, megkövezték, megvesszőzték, hajótörést szenvedett, a legnagyobb benne mégis az általa alapított közösségekért való aggodalom.

A megyéspüspök felidézte: május 21-én a görögkatolikus székházban rendezett Mit mond a Lélek az egyházaknak? című konferencián Kocsis Imre biblikus professzor arról beszélt, Pál apostol hogyan tesz tanúságot a Szentlélekről.

Szent Pál szolgálatát jelek és csodák kísérték, sok mindent átélt, mégsem ezeket tartja a legnagyobb csodának az életében, hanem, hogy a sok szenvedést el tudta viselni Jézusért.

Az az igazi csoda az ember életében, ha a körülményektől, hangulatától, helyzetétől függetlenül is kapcsolatban tud lenni Istennel, aki jelen van.

Pál apostol legnagyobb csodája az volt, hogy állandóan Isten jelenlétében tudott lenni – emelte ki újra a főpásztor. – Ez az isteni jelenlét kell hogy bennünket is boldoggá tegyen.

„A jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam, hitemet megtartottam” (2Tim 4,7) – írta Szent Pál az élete vége felé. Ezen az úton kell járnunk nekünk is nap mint nap, felvenni az életünk keresztjét, és kitartani Jézus mellett; kimondani, hogy: Igen, Uram, mindennel együtt, vagy mindennek ellenére hiszem, hogy itt vagy velem. Az egész papi életemet vedd a kezedbe, hogy konszekráld.

Varga László kaposvári megyéspüspök egyik könyvében az életünk szentmiséjéről ír – folytatta gondolatmenetét Palánki Ferenc püspök. – A szentmisén bemutatjuk Krisztus áldozatát, és utána kilépünk a templomból, Krisztus mutat be bennünket mint áldozatot az Atyának, azáltal, ahogyan a szenvedéseinket viseljük, a szolgálatunkat végezzük.

Bennünket is kiválasztott Isten, és

nem ítélt a kereszthordozásra, hanem meghívott, hogy kövessük őt, vegyük fel a keresztünket nap mint nap.

Sokszor nincs kedvünk hozzá, de ez nem kedv kérdése, mert

azáltal dicsőítjük meg Istent, hogy meghozzuk életünk áldozatát, bemutatjuk életünk szentmiséjét, mindennap odatesszük a paténára az életünket, szeretteinket, a ránk bízottakat, és ilyen lelkülettel felajánljuk, hogy alakítsa át, tegye szentté, emelje föl magához

– fordult paptestvéreihez a megyéspüspök.

A szentségek révén rajtunk keresztül szenteli meg Isten az embereket, ezért a legnagyobb veszély a gonosz számára a mi hűségünk, odaadott életünk, és mindent meg akar tenni, hogy eltántorítson minket.

Jó újraolvasni a Jelenések könyvéből azt, hogy mit mond a Lélek az egyházaknak. A mai ünnep is alkalmas arra, hogy visszatérjünk az első szeretethez. Ráirányítja a figyelmünket arra, hogy kihez tartozunk, kit képviselünk, kinek adtuk oda az életünket.

Minden ember élete ott van Isten tenyerén, és fontos, hogy a mi szolgálatunkon keresztül is megérezzék Isten szeretetét.

Régen a papszentelés szertartásában az újonnan szentelt pap kezét – amit a püspök felkent krizmával –, hozzákötötték a kehelyhez.

„Hozzá van kötve a kezünk a kehelyhez, Krisztushoz, ott vagyunk a kezében, és kérjük, hogy szenteljen meg bennünket. Így imádkozunk a harmadik kánonban: »Ő tegyen minket neked szentelt örök áldozattá.« Akkor tud örök áldozattá tenni, ha mi is képesek vagyunk erre. Ezért újítsuk meg odaadottságunkat!

Segítsen bennünket a mai szentmise kegyelme, a mai találkozás öröme, hogy valóban hitelesen, hűséggel tudjuk végezni papi szolgálatunkat a lelkek javára és Isten dicsőségére” – zárta szentbeszédét Palánki Ferenc püspök.

A szentmisén a püspöki hivatal munkatársai is részt vettek.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria