Hivatásokért zarándokoltak az egyházközségi nővérek a Kalocsa-Kecskeméti és a Pécsi Egyházmegyében

Megszentelt élet – 2023. július 5., szerda | 18:31

Az egyházközségi nővérek egy csoportja hivatásokért zarándokolt június 26–30-ig. A Dél-Magyarország tájait érintő ötnapos lelki és közösségépítő célú útról Gaál Mária vezetőnővér számolt be.

Újra és újra felcsendült bennünk az ismert dallam, hazánk tájain járva: „Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország!” A Múltkutatás és csapatépítés című pályázat keretében terveztük meg utunkat.

Grősz József kalocsai érsek nyolcvan évvel ezelőtt hagyta jóvá az Egyházközségi Nővérek Társaságának megalakulását. Ez a tény is időszerűvé tette, hogy ellátogassunk Kalocsára, és imádkozzunk a sírjánál.

Bejártuk alapításunk és az első évek helyszíneit, imádkoztunk elhunyt nővéreinkért és azokért az atyákért, akik mellett szolgáltak.

Ezeken kívül igyekeztünk megállni utunkba eső történelmi emlékhelyeken (például Pécsváradon, Ópusztaszeren), ezzel is erősíteni nemzeti tudatunkat. Szentek és vértanúk kísérték utunkat: Szent Mihály arkangyal (temploma Kékesden található), Skóciai Szent Margit (szülőhelye Mecseknádasdon), Szent Mór és Boldog Özséb (Pécs), Szent Vér-ereklye (Báta), Vezér Ferenc, illetve II. János Pál vérereklyéje (Pálosszentkút).

Mindennap részt vettünk szentmisén. Pécsett, ahol első nővéreink tették le első fogadalmukat, találkoztunk moderátorunkkal, Bíró László püspök atyával.

Kalocsán nagy örömmel és szeretettel fogadott minket alapítónk utóda, Bábel Balázs érsek atya. Ámuldozva vettünk részt az Astriceum és a könyvtár bemutatásán, de az igazi kuriózum a bazilika körüli ásatás volt, ahol Vörös Márta, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye főépítésze vezetett körbe minket. Szívet-lelket megrendítő élmény volt azon a helyen járni, ahol magyarságunk, keresztény mivoltunk gyökerezik. Asztrik apát, érsek és diplomata hozta a Szent Koronát Szent István királyunknak.

Bátán, Magyarország egyetlen Szent Vér-kegyhelyén és Pálosszentkúton – első osztályú zarándokszállásokon – aludtunk. Utunk során találkoztunk néhány társult tagunkkal, karizmánk szerint élő ismerősökkel és hivatásunk iránt érdeklődőkkel.

Köszönjük még a szentmisét Antal Géza apát-plébánosnak Kékesden (ahol a templomépíttető Erzsike néni volt az idegenvezetőnk), Pál Dániel Csabának OSSPE Pálosszentkúton, és a szállást és az ereklye bemutatását Sümegi József diakónusnak, a Szent Vér-kegyhely őrének.

Köszönjük az itthon maradottak imádságát; őrangyalainknak, hogy vigyáztak ránk, és jótevőinknek, hogy megszerelték autónkat (kétszer romlott el).

Töltekeztünk lelkileg, gazdagodtunk kapcsolatokban, élményekben, gyönyörködtünk a teremtett és épített világunk szépségeiben. Az utazás véget ért, ám hivatásokért továbbra is imádkozunk.

Szerző: Gaál Mária vezetőnővér

Forrás: Szerzetesek.hu

Fotó: Antalné Csukor Edit

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria