Hondurasban az egyház számos nehézséggel, a bűnbandák háborújával néz szembe

Kitekintő – 2024. május 5., vasárnap | 14:01

A Szükséget Szenvedő Egyház alapítvány által kiadott közleményben Veronica Katz, a közép-amerikai országokban működő projektek vezetője beszámol hondurasi útjáról és arról, hogyan munkálkodik az egyház Latin-Amerika második legszegényebb országában, ahol a lakosság 75 százaléka szegénységben él és nagyfokú az egyenlőtlenség.

Honduras súlyos energiaválsággal küzd, a szélsőséges időjárási viszonyok következtében vannak teljesen aszályos évszakok, máskor pedig özönvízszerű esőzések. Nagy aggodalomra ad okot a bűnbandák (maras) erőszakossága, amelyek a kábítószer-kereskedelmet irányítják, mivel az ország tranzitútvonal az Egyesült Államok felé. „A családok – magyarázza – nem tudnak vállalkozásokat működtetni a hadisarc miatt, ez egyfajta adó, amelyet a bandák rákényszerítenek a polgárokra, akik ezt gyakran képtelenek megfizetni.”

A közép-amerikai országban az Egyháznak nemcsak a paphiánnyal kell megküzdenie, hanem azzal is, hogy az emberek nagyon szomjazzák a spiritualitást, ez azonban olykor ahhoz vezet, hogy szektához csatlakoznak, vagy a válaszokat a babonás praktikákban keresik, amelyek még mindig nagyon erősen jelen vannak Hondurasban. Egyes területeken nagyon nehéz a lelkipásztori munka végzése, különösen a bűnbandák közötti konfliktusok miatt. A püspöki konferencia békefelhívást tett közzé, és kérte a kormányt, hogy beavatkozásával vessen véget az általános bizonytalanságnak.

Vannak azonban reményteli esetek is, mint például egy pap, aki plébániáján átélte két ellenséges banda háborúját. Elmesélte, hogy az állandó imádságnak köszönhetően Isten cselekedett, és ezek a csoportok kibékültek egymással: „Hihetetlen: csoportok, amelyek korábban egymást gyilkolták, most együtt imádkoznak”.

Az elmúlt öt évben a pápai alapítvány 65 projektet valósított meg az országban közel egymillió euró értékben. Ezek közel egyharmada plébániák, vidéki kápolnák és plébániai termek építésére és felújítására irányult. Támogatást nyújtottak továbbá lelkipásztori munkatársak és szeminaristák képzéséhez, szerzetesnővérek munkájához, és adományokat adtak a lelkipásztori munkához hasznos dolgok és a misszióhoz szükséges járművek vásárlására.

Forrás és fotó: Vatican News olasz nyelvű szerkesztősége

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria