Horvát nyelvű adventi misét celebrált Roko Glasnović dubrovniki püspök Pécsett

Hazai – 2023. december 13., szerda | 14:33

Mária szeplőtelen fogantatása ünnepén, december 8-án a pécsi és Pécs környéki horvát nemzetiségű katolikus közösség tagjai adventi koncerten és horvát nyelvű szentmisén vettek részt a pécsi székesegyházban. A liturgiát Roko Glasnović dubrovniki püspök celebrálta.

A hagyományos adventi misén és koncerten idén dubrovniki előadók voltak az ünnepség szervezőinek, az August Šenoa Pécsi Horvát Klubnak, a Baranya Megyei Horvát Önkormányzatnak és a Pécsi Egyházmegye Horvát Referatúrájának vendégei. A szentmise főcelebránsát, Roko Glasnović dubrovniki püspököt, aki immár második alkalommal érkezett Magyarországra, és első ízben látogatott Pécsre, Felföldi László pécsi megyéspüspök látta vendégül. A két püspök a találkozón kölcsönösen bemutatta egyházmegyéjét, eszmét cseréltek a papi hivatásról, illetve a püspöki feladatokról, hiszen mindkettőjük „fiatal“ püspök, három évvel ezelőtt nevezte ki őket Ferenc pápa.

A pénteki szentmise előtt a vendégegyüttes Lindjo kórusa és zenekara adventi, koledás, azaz kántálós és karácsonyi népénekeket adott elő. Az együttes a nevét egy Dubrovnik környéki pattogós ritmusú körtánc, a kolo után kapta, amelyet lijerica, azaz három húrú vonós hangszer kísér.

A szentmisén és a koncerten is szép számmal jelentek meg pécsi és Baranya megyei hívek, valamint a pécsi horvát iskolaközpont hittanosai hitoktatójukkal. Az énekes szolgálatot az August Šenoa énekkar látta el, Cseh László orgonakíséretével.

Roko Glasnović püspök a szentmise homíliájában arról szólt, hogy Istenünk méltó hajlékot készített Fiának a Boldogságos Szűz Mária szeplőtelen fogantatásában, amikor őt eleve megóvta minden bűntől. A dubrovniki főpásztor kérte a Szűzanya közbenjárását, hogy mi is tiszta lélekkel jussunk el hozzá. A szentmise végén Bacsmai László horvát referens, mohácsi plébános megköszönte a püspöknek, hogy bemutatta a szentmisét a szép ünnepen.

„Mária is útra kelt, és ment Erzsébethez, hogy segítségére legyen, és hogy osztozzanak egymás örömében. Püspök atya is eljött hozzánk a messzi Dubrovnikból, hogy erősítsen minket a hitben és nemzetiségünkben. Jó érzés nekünk, a Pécsi Egyházmegyében élő horvátoknak, hogy ilyenkor, adventben, készülve a karácsonyra, részt vehetünk egy közös horvát szentmisén és egy lélekemelő koncerten” – fogalmazott a plébános.

Bacsmai László köszönetet mondott Sarosácz Mihálynak, a Baranya Megyei Horvát Önkormányzat elnökének és minden segítőnek, akik közreműködtek abban, hogy az alkalom létrejöhetett. Megköszönte továbbá a helyi horvát ajkú híveknek, hogy eljöttek, hogy együtt készüljenek karácsonyra. Az ünnepig hátralévő időhöz mindenkinek sok kegyelmet kívánt, és Isten áldását kérte.

Roko Glasnović dubrovniki püspök Pécsett tartózkodása során betekintést nyert a horvát nemzetiségű lakosság életébe, anyanyelvük ápolásába, megismerte intézményeik szervezeti felépítését, valamint felkereste a Pécsi Egyházmegye Hivatalának épületeit, a püspöki palotát, a székesegyházat, a dzsámit, valamint a Magtár Látogatóközpontot.

Forrás: Pécsi Egyházmegye/Taragyia Györgyné

Fotó: Kollár Ákos

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria