Hová vezet az esztergomi Macskalépcső?

Kultúra – 2024. szeptember 8., vasárnap | 13:01

Esztergom egyik különös hangulatú turisztikai látványosságát még a középkorban alakították ki. Érdemes bejárni ezt a keskeny sikátorokkal, gyönyörű panorámás ösvényekkel és persze sok-sok lépcsővel tarkított utat.

Az esztergomi Macskalépcső vagy Macskaút a bazilikát és a várat köti össze a Vízivárossal. Felső bejárata a bazilika lábánál található kávézó mellett indul, alsó ki- és bejárata pedig a Vízivárosban, a Berényi Zsigmond utcában van.

A várhoz vezető Macskalépcsőt még a középkorban alakították ki, és egészen a 19. századik használták azt. A középkori kis ösvény korabeli metszeteken is kivehető.

A bazilika építésének idején a Macskautat lezárták és betemették, és egészen a kétezres évek elejéig kellett várni arra, hogy újra használható legyen. Statikai problémák miatt 2018-ban ismét le kellett zárni, de ma már újra járható.

A várhegy oldalában kanyargó Macskaútról a bazilikát is különleges szemszögből láthatjuk. 

Az útvonal pár száz méter csak, ezalatt azonban jelentős szintkülönbséget és több száz lépcsőt kell leküzdeni a Várhegy oldalában. Cserébe azonban pazar panorámában gyönyörködhetünk, alattunk a Víziváros házai, előttünk a Duna a Mária Valéria-híddal, szemben Párkány.

Az esztergomi Víziváros a Várhegyet és azt körülölelő, a Dunáig húzódó hangulatos városrészt foglalja magában. Alapítása 1239-re nyúlik vissza, amikor IV. Béla engedélyt adott arra, hogy az érsekség szolgálatában állók számára az érsek várost alapítson. Még ma is láthatók a Vízivárost körbeölelő várfal darabjai, de egy török kori dzsámit is találhatunk itt.

Esztergomot 1543-ban vették be a törökök, az Özicseli Hadzsi Ibrahim-dzsámi a 17. század elején épült. A török kor után érseki magtárként használták, később lakóházként funkcionált, 2007 óta pedig megszépülve múzeumként várja a látogatókat.

A helyreállított dzsámi mellett egy másik épület is áll, amely több középkori épületet is magában rejt. Például a Veprech-tornyot, ami már egy 1239-es okiratban is szerepel. Itt működött egy reneszánsz vízemelő szerkezet is, amely több mint 200 éven át a királyi vár vízellátását biztosította.

Forrás: Turista Magazin

Szöveg és fotó: Tóth Judit

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria