Húsvétra teljes lehet az új pusztaszeri temlom keresztútja

Hazai – 2023. január 12., csütörtök | 10:31

Elkészült a Csongrád-Csanád megyei település 2021 júniusában átadott Szentháromság-templomában a keresztút első három stációja, amelyek Kovács Erzsébet martonvásári zománcművész és férje, Zoltán Győző alkotásai. A többi, Grósz Sándor helyi asztalos által készített és egyelőre üres fakeret is felkerült a falakra, bennük a stációk számával és leírásával. A teljes sorozat húsvétra készülhet el.

„Elkészült templomunk stációjának első három képe, amelyet először a karácsonyi mise alkalmával tekinthettek meg a hívek – mondta el a Délmagyar.hu hírportálnak Máté Gábor pusztaszeri polgármester. – A Szentháromság-templom építésének költségvetése nem tartalmazta a különböző díszítéseket, belsőépítészeti megoldásokat. Antal Imre plébános és a hívek szervezik a helyi ügyeket, eseményeket, így a berendezések fejlesztését, beszerzését is, ami egyházi forrásból és a községi önkormányzat együttműködésével valósul meg. Utóbbi intézi például a templompark gondozását” – fogalmazott. Ez utóbbi együttműködésnek az eredménye, hogy Grósz Sándor pusztaszeri asztalos készítette el a templom padozatát, nyílászáróit, valamint a stációk fakereteit.

A martonvásári tűzzománcművész, Kovács Erzsébet és férje, Győző az asztalosmester révén került a projektbe, és amikor a tervek elkészültek, elkezdődött a gyűjtés a költségekre. A teljes büdzsé 2,52 millió forintott tett ki – mondta el a polgármester.

A stációk rekeszzománc-technikával készülnek, ami azt jelenti, hogy egy rézlemezből kikalapált, kontúrok által határolt rekeszt töltenek fel színes és átlátszó zománccal; az utóbbiak alatt textúrákat is kialakíthatnak.

„Jelentős összefogás alakult ki, sőt akadt, aki nagyobb összegű, több stációkép árát (egy alkotás körülbelül 180 ezer forintos költséggel készülhet el) kitevő adománnyal járult hozzá a költségekhez. Az adományozók között vannak pusztaszeriek, a faluhoz kötődő hívek, sőt egy polgármester is” – mondta el Máté Gábor.

A tizennégy stációkép húsvétra kerülhet a helyére, amikor a tervek szerint meg is áldják majd az új keresztutat.

Forrás: Délmagyar.hu/Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Imre Péter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria