Húsz éve működik Vácon a közel százéves múltra visszatekintő Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Hazai – 2024. szeptember 11., szerda | 9:02

Húsz éve költözött Vácra az Apor Vilmos Katolikus Főiskola, amely a város közel ezeréves történetének első önálló felsőoktatási intézménye. Az oktatás 2004 szeptemberében kezdődött meg az egykori papi szeminárium épületében, ahol azóta több ezer pedagógus és segítő szakember szerzett diplomát – közülük sokan ma is a régió iskoláiban, óvodáiban, szociális intézményeiben dolgoznak.

„Húsz év sem egy patinás magyarországi kisváros, sem egy nagy hagyományú felsőoktatási intézmény életében nem tűnik nagy időnek. A sokak számára még ma is Zsámbékkal összefonódó Apor Vilmos Katolikus Főiskola váci élete mégis meghatározó az intézmény történetében – ahogyan talán a városéban is. Vác és környéke nemcsak hallgatóink derékhadát határozza meg, hanem a regionális igényekhez illeszkedő képzési portfóliónkat, oktatóinkat is” – vallja Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora.

A főiskola története a 20. század első felében kezdődött: 1929-ben a Szent Keresztről Nevezett Irgalmas Nővérek Zsámbékon létrehozták az ország egyik legjobban felszerelt, legmodernebb tanítóképzőjét, ahol 1948-ig több mint 900 növendék szerzett tanítónői oklevelet. A második világháború után államosítás, majd majdnem 30 évig tartó kényszerszünet következett, az oktatás csak 1977-ben indulhatott újra. A rendszerváltást követően a Katolikus Egyház visszakapta az intézményt, amely 2000-ben felvette a vértanú Apor Vilmos püspök nevét.

2003 augusztusában azonban az épület tetőszerkezete kigyulladt, és több mint a fele leégett. A használható termek nem bizonyultak elegendőnek a hallgatók számára, a tűzeset miatt pedig fény derült az épület addig rejtett statikai hibáira is, így Zsámbékon nem folytatódhatott az oktatás.

A főiskola Vácon talált új otthonra, az oktatók és a hallgatók 2004 szeptemberében vették birtokba a Nagyboldogasszony-székesegyház szomszédságában lévő egykori papi szemináriumot. A több mint 240 éves, copf stílusú épület mindig is a nevelést-oktatást szolgálta: a szeminárium termeiben évtizedekig állami gimnázium működött, később újra egyházi intézmény kapott helyet a patinás falak között.

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola „szíve” Vácon ma is a Schuszter Konstantin téri főépület, de az intézményhez tartozik a Szent Miklós téri korábbi középiskola épülete, Szent József Kollégiumuk a Honvéd utcában található, 2018-ban pedig megnyitott a főiskola budapesti campusa is.

Ma már az ország számtalan iskolájában, óvodájában, szociális intézményében és plébániáján találkozhatunk olyan szakemberekkel, akik Vácon szerezték meg diplomájukat, ám az intézménynek különösen fontos szerepe van a régió pedagógus-utánpótlásában is. Pedagógusképzési kínálatuk ugyanis kifejezetten gazdag: óvodapedagógusnak készülő hallgatóik például magyar és angol nyelvű képzés közül választhatnak, emellett német, szlovák és roma/cigány nemzetiségi szakirányt is kínálnak, ahogy a tanító szakon is több szakirány érhető el. Alapszakjaik közül népszerű a csecsemő- és kisgyermeknevelő, valamint a szociálpedagógiai képzés is, de katekétákat, lelkipásztori munkatársakat és kántorokat is képeznek.

A diplomás érdeklődők három mesterszak – neveléstudomány, szociálpedagógia, mentálhigiénés közösség- és kapcsolatépítő – mellett számos egyedülálló szakirányú továbbképzés közül is válogathatnak, ilyen például a 3D-pedagógia és a bábpedagógia módszereit bemutató, az atipikus fejlődésű gyerekekkel foglalkozó szakembereknek szóló, vagy a fejlesztő biblioterápia szakirányú továbbképzés. Nem véletlen, hogy egyre többen választják a főiskolát: szakjaikra 2023-ban és 2024-ben is rekordszámú hallgató került be.

Forrás és fotó: Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria