Húszéves a budai Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium

Hazai – 2015. március 6., péntek | 12:41

Jubileumi gálával ünnepelte február 28-án a Szent Angéla-iskola fennállásának 20. évfordulóját – tájékoztatott Szalai Gábor László igazgató.

A zsúfolásig megtelt tornacsarnokban a meghívott vendégek között volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes; Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a kerület országgyűlési képviselője; Dobszay Benedek, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány provinciálisa, továbbá az iskola orsolyita és ferences alapítói: Bernik Rozália nővér, Frajka Félix atya és Hegedűs Kolos.

Az ünnepséget az igazgató, Szalai Gábor László nyitotta meg, aki köszöntőjében kiemelte, hogy bár az iskola két évtized alatt sokat változott, reményei szerint a lényeg állandó maradt: az a ferences szellemiség, amely a rendalapító belső derűjét és emberközeliségét tükrözi a diákok felé.

Az este folyamán nemcsak a jelenlegi diákok kaptak szerepet, hanem öregdiákok is, akik nagy örömmel tértek vissza az alma materbe és annak színpadára. A jubileumi műsor szervezői az elmúlt húsz év gáláinak témáit elevenítették fel, és miközben újragondoltak egy-egy hajdan sikeres produkciót, bíztak abban, hogy mindezek inspirálóan hatnak a diákokra, felszínre hozva nyitottságukat, kreativitásukat, tehetségüket.

Az iskola a kezdetektől fogva elkötelezte magát a néptánc oktatása mellett. Ennek jegyében fellépett szinte a teljes alsó tagozat: pünkösdölőt és turai gyermeklakodalmast adtak elő élőzenei kísérettel. A másodikosok pedig Lázár Ervin A kék meg a sárga című meséjét játszották el. A hatodik éve működő énekes iskolai tagozat legidősebbjei Szent László királyunk érdemeiről énekeltek 14–15. századi énekeket.

Szerepelt az iskola mindkét színjátszó köre, a diákszínészek mind A rátóti csikótojás alapján koreografált szatírában, mind A padlás Szilvásgombóc-jelenetében megcsillogtatták tehetségüket. Az intézményben tanított három nyelvből (angol, német, olasz) ezen a gálán az angol kapott szerepet: a rövid jelenet számtalan ismert angol személyiséget sorakoztatott fel, mindezt egy képzeletbeli bűnügy köré felépítve.

A Szent Angélában nagy hagyománya van a zenének is. Nemcsak azért, mert az intézményben működik a Járdányi Pál Zeneiskola kihelyezett tagozata, hanem mert az utóbbi években komoly kórusélet bontakozott ki. Jelenleg három kórus működik: az énekes iskoláé és a nagyobbak két kórusa. Ezek közül az egyik a jórészt gimnazistákból álló vegyes kar, a másik a már végzett öregdiákok énekkara, akik fennállásuk hat éve alatt többször énekeltek a Szentföldön, és eljutottak Isztambulba is. A jubileumi estén a két nagykórus együttesen szólaltatott meg két művet: egy dél-amerikai folklórt és szuahéli nyelven a Miatyánkot. Szintén közösen énekeltek az iskolában többször is színre vitt A kis herceg című zenés játékban. Az este különlegessége volt, hogy az eddigi összes Saint-Exupéry és kis herceg együtt játszott a néhány jelenetet felelevenítő összeállításban.

Szintén jelentős hagyománnyal bír az iskolában a népdaléneklés, a népdalversenyeken való részvétel: ezen az estén a színpadon álltak azok, akik sok-sok évvel ezelőtt nyertek országos arany minősítést, és azok is, akik az elmúlt esztendők győztesei voltak.

Az ünneplés végén az iskola lelki igazgatója, Komáromi Jób testvér mondott imát, Isten áldását kérve további sok-sok esztendőre az iskola diákjaira és szüleikre, tanáraira és minden dolgozójára.

Fotó: Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria