Huszonöt évvel ezelőtt alapították újra a katolikus általános iskolát és óvodát Kiskunhalason

Hazai – 2022. október 17., hétfő | 11:33

A Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda október 7-én tartott jubileumi eseménye keretében a több éve tartó felújítási munkálatok lezárását és átadását is megünnepelték az intézmény munkatársai és a családok. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke mondott köszöntőt.

Huszonöt éve indult meg ismét a katolikus elkötelezettségű oktatás Kiskunhalason. Küzdelmekkel, nehézségekkel és sikerekkel teli negyed évszázad van az intézmény mögött.

A pedagógusok áldozatos, szakmailag magas színvonalú munkája meghozta gyümölcsét: a város és környéke elismert nevelési-oktatási intézménye lett a Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda, amit az utóbbi években elvégzett felújítási, átépítési munkák tettek teljessé.

Bábel Balázs érsek mellett jelen voltak az ünnepen Fülöp Ernő érseki irodaigazgató, Kerpits Miklós, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának elnöke, Kósa Erzsébet alapító igazgató, Vangel Imre alapító plébános, Tóth Tibor korábbi igazgató, Seffer Attila plébános, iskolalelkész, a korábbi iskolalelkészek, a testvériskolák vezetői, a felújítási-építési munkák tervezői, kivitelezői.

A főpásztor köszöntőjében visszaemlékezett a kezdeti nehézségekre, amelyeket az összefogás erejével sikerült legyőzni. Kiemelte, hogy az elmúlt években nemcsak általános iskolai, hanem óvodai nevelés is várja a gyermekeket, sőt katolikus gimnáziumi oktatásban is van lehetőség részt venni.

Az ünnepségen Kósa Erzsébet, az intézmény első igazgatója, valamint jelenlegi vezetője, Dózsáné Mohos Mónika mondott beszédet, majd a jelenlévők ünnepi gálaműsort tekinthettek meg.

Az iskola színjátszó szakkörösei Szent József életének példaadó epizódjait adták elő, a 4. osztályosok moldvai táncot mutattak be, míg az óvodások egy vidám őszi forgatagot varázsoltak, valamint egy-egy produkció zongorán és fuvolán is elhangzott. A gálaműsort a Szent József Pedagógus Énekkar keretezte, a gyermekkórus pedig egy francia dalt énekelt.

Seffer Attila plébános, iskolalelkész áldó szavai után az ünnepi alkalom zárásaként a meghívott vendégek megtekinthették a felújítás során megszépült, kibővült iskolát, végül agapéval és kötetlen beszélgetéssel zárult az alkalom.

Forrás és fotó: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye; Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria