Idén is megrendezték a liturgikus zenei tábort Debrecenben

Hazai – 2021. július 12., hétfő | 13:33

2019-ben hagyományteremtő szándékkal hívták életre a liturgikus zenei tábort a Hajdúdorogi Főegyházmegyében. Idén ismét a debreceni Metropóliai Hivatal és a Szent Miklós Görögkatolikus Diákotthon adott otthont az eseménynek július 4. és 9. között.

Idén minden eddiginél többen, összesen hatvanketten érkeztek a táborba az ország minden pontjából. A tábor szakmai vezetője Bubnó Tamás Liszt-díjas karnagy és énekművész volt, aki több zenész és pedagógus társával együtt vezette be a gyerekeket a liturgikus ének-zene világának rejtelmeibe. Mindezt sok játékkal, közös és egyéni énektanítással tették.

Idén nyolc csoportban sajátíthatták el, illetve gyakorolhatták a 8–14 éves diákok az egyházi alapdallamokat: a tropárt, kontákat és sztichirákat. Bubnó Tamás szerint a cél mit sem változott, szeretnék úgy megtanítani a gyerekeknek a liturgikus énekeket, hogy észre vegyék, hogy tanulnak. A lehető legegyszerűbb formáját választották a tanításnak: az utánzás módszerét. Bubnó Tamás szerint azért kell szépen énekelni, mert a gyerek azt fogja utánozni, amit hall, amit tapasztal. Ez ilyen egyszerű. Azt is hangsúlyozta a karnagy, hogy egy ilyen tábor többet ér, mint nyolc énekóra egy héten a tanév során.

A táborban végig jelen volt Kocsis Fülöp érsek-metropolita is. Öröm volt számára látni, ahogy napról napra fejlődnek a gyerekek és ahogy bontakozik énektudásuk. Kiemelte: az alkonyati istentiszteletek megkoronázták a napokat, hiszen ekkor több mint hatvan gyermek énekelte a szertartás énekeit, amire ritkán van példa. A főpásztor szerint akik liturgikus énekeken nőnek fel, azok „halmozottan előnyös helyzetűek”, hiszen egészségesebben fejlődik a lelkük.

A teljes tudósítás ITT olvasható.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Szöveg: H.Varga Eszter

Fotó: Domokos Éva

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria