Idén is megtartották az aradi fogadalmi körmenetet

Külhoni – 2023. június 13., kedd | 15:30

Június 11-én, vasárnap idén is megemlékeztek Aradon a 18. század elején pusztító pestisjárvány elmúltáról és az őseik által 1768-ban tett fogadalomról, amely szerint minden évben az úrnapja utáni vasárnapon a megyeháza felé vezető körmenettel adnak hálát Istennek a járványtól való megmenekülésért.

Az 1768-ban pusztító utolsó pestisjárványtól megszabadulva a város vezetői megfogadták, hogy Arad főterén szobrot állítanak a Szentháromság tiszteletére, és az úrnapja utáni vasárnapon minden évben körmenettel – a Szentháromság-szobrot imádkozva és énekelve megkerülve – adnak hálát a pusztító járványtól való megmenekülésért.

(Úrnapja eredetileg a Szentháromság vasárnapja utáni csütörtök volt, és sok helyen ma is akkor ünneplik, a húsvét utáni 60. napon, így ezen a vidéken is – a szerk.)

Június 11-én, vasárnap az arad-belvárosi római katolikus templomban 9 órakor kezdődő szentmise után tartották meg a fogadalmi körmenetet.

Artur Prenkievicz minorita házfőnök a felkoszorúzott feszületet hordozó ministráns nyomában vitte az Oltáriszentséget.

A hívek előtt a Tankó László kántor-karnagy vezette templomkórus énekelve, imádkozva vonult a színház előtt álló Szentháromság-szoborhoz, ahol Artur Prenkievicz atya a magasba emelt Oltáriszentséggel áldást kért a hívekre és a városra.

A szobrot megkerülve visszavonultak a templomhoz. A lépcső tetejéről a minorita házfőnök az Oltáriszentséggel ismét megáldotta a híveket és a várost.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Kurunczi Ferenc

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria