Idén is megtartották a Domonkos Nyári Egyetemet Vasváron

Megszentelt élet – 2024. augusztus 16., péntek | 16:47

Augusztus 8–11. között rendezték meg a IV. Domonkos Nyári Egyetemet Vasváron, Magyarország legrégebbi, ma is álló domonkos rendházában, melyet nemrég újítottak fel.

Az egykori domonkos kolostor jelenleg zarándokszállásként, illetve a Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény és Levéltár, valamint a Vasvári Múzeum helytörténeti kiállítása épületeként működik. A korábbi évekhez hasonlóan az ország több részéről (Budapest, Érd, Sopron, Szombathely) érkező fiatalok  szellemi és hitbéli táplálékra egyaránt számíthattak.

Az idei tematika fókuszában a hivatás és a küldetés állt.

Az első nap Vasvárra érkező fiatalok számára az ismerkedés után ebéd, majd előadás következett, Találkozás Aquinói Szent Tamással címmel. Ebben Bejczi Tibor domonkos pap „az angyali doktor” gondolkodásmódjának alapjairól beszélt, továbbá a tanulás és megismerés, valamint a mester és tanítvány viszony szerepéről a tudásszerzés folyamatában.

Ezt követően – csakúgy, mint aztán minden előadás után – lehetőség volt kérdések, majd kötetlenebb beszélgetés révén is elmerülni a témában.

A napot ezután zsolozsma és ünnepélyes szentmise zárta a 13. század óta itt álló egykori rendi templomban Szent Domonkos ünnepe alkalmából a helyi hívek jelenlétével.

Augusztus 9-én, pénteken a reggeli zsolozsma és szentmise után Martí Tibor és Rétfalvi Balázs beszélgettek a történészi és egyháztörténészi hivatásról. A beszélgetést Zágorhidi Czigány Balázs gyűjteményigazgató vezette. Az eszmecsere során többször felmerült a helytörténet fontossága mint a közösséghez tartozás alapja és formáló ereje.

A délutáni vendég Frenyó Zoltán filozófus, történész, az MTA Filozófiai Intézetének korábbi munkatársa volt, akivel a filozófiáról mint hivatásról, továbbá a béke témaköréről folyt a beszélgetés. Az alaphangot az ars poeticának tekinthető vallomás jelentette, mely szerint: „A filozófus kiemelkedő küldetése a helyes morálfilozófia, valamint a helyes politikai filozófia kidolgozása. Az igazi filozófus az igazság kutatója, s az értelmi bölcsesség és az Isten adta bölcsesség szolgálója. (...) Innen pedig beláthatjuk a keresztény filozófia páratlan jelentőségét.”

Az esti előadásra az úgynevezett Béke házban – amely a Vasvári béke 1664-ben történt megkötésének állít emléket – került sor A hivatás fogalma a keresztény filozófiában címmel.

Frenyó Zoltán rámutatott: a hivatás vallási jellegű fogalma a vocatio. Szent Pál leveleiben számtalanszor találkozunk az égi, az isteni, a szent, a mennyei hivatás fogalmával. A Katolikus Egyház Katekizmusa is részletesen foglalkozik vele, mert az embernek hivatása van a teremtésben való részvételre, melyben a közösség minden tagjának van helye és képességei szerinti szerepe.

A fő kérdés az, hogy vállalja-e ezt az e világi rendeltetését, vagy nem. A kivonulás a világból utópia, és káros hatással van az emberre. Az ember mint alkotó lény a világban él, de nem a világból való. A keresztény embernek meg kell találnia a vita activa és a vita contemplativa, vagyis az aktív és a szemlélődő élet közötti egyensúlyt. Tevékenységünk kultúrafüggő, de az ember szelleme tárgyiasul kultúrájában, azaz hozzáadja szellemét, és így él tovább. A munka az emberi lét specifikuma, és hozzátartozik a szeretethez. Az előadó kiemelte, hogy az embernek valamilyen rendhez (hivatásrendhez) tartoznia kell, ezáltal is törekedve a munkamegosztásra a társadalomban.

A napközben tartott programok között a pihenés mellett lehetőség nyílt az igazgató kalauzolásával a Vasvári Múzeum és a Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény és Levéltár megtekintésére. A kolostorban zajló legújabb feltárási munkálatokba is bepillantást nyerhettek az érdeklődők.

Késő este meglepetésként a helyi plébániát ellátó, a Fülöp-szigetekről érkezett verbita szerzetes pap, Elmer Hernandez saját életéről és hivatásáról beszélt a jelenlévőknek.

Másnap a reggeli zsolozsma és szentmise után a soproni domonkos rendház elöljárója, Szabó Bertalan OP előadása következett A keresztény ember szabadsága címmel, melyben az ember és Isten szabadsága, a törvény és erények kapcsolata, továbbá a szabad akarat és a minőségi szabadság kérdése kerültek a középpontba Aquinói Szent Tamás tanítása alapján a Szentírás és az egyházi hagyomány tükrében.

A délután folyamán Paksa Balázs filmkritikus tartott hanganyaggal illusztrált előadást az egyházi zenéről, bemutatva annak történetét, a világi zenével és kortárs kultúrával való kapcsolatát, valamint látható jelenkori válságának okait is boncolgatta.

A szentkúti kápolnánál rózsafüzérrel zárult a nap programja. Késő este a kolostor kertjének csendjében közösen reflektáltak a fiatalok és a szervezők a nyári egyetem során szerzett élményeikre és vallottak útkeresésükről, saját hivatásukról, küldetésükről.

A hivatalos programok mellett a hallottak kapcsán felmerülő kérdésekről folytak beszélgetések az előadók és a résztvevők között az udvaron és az épület helyiségeiben; a kolostor folyosóján zajló intenzív pingpongmeccsek pedig közösségépítő erőnek bizonyultak.

A vasvári Nagyboldogasszony-napi búcsúi szentmisével indult a rendezvény utolsó napja, majd az oszkói szőlőhegyre kirándultak a résztvevők, ahol a Vasvári Népfőiskola és az Oszkói Hegypásztor Kör működésével ismerkedhettek meg.

Az intézmény tevékenységéről Kovács István, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke és Zágorhidi Czigány Balázs, a Kör egyik alapító tagja adtak tájékoztatást.

Jó hangulatban, domonkos recept alapján készített mézbor és más helyi fehér- és vörösborok kóstolásával és helyben sütött langalló (kenyérlángos) elfogyasztásával ért véget a IV. Domonkos Nyári Egyetem.

Szöveg: Ekler Levente

Fotó: Zágorhidi Czigány Balázs; Bejczi Tibor OP

Forrás: Domonkosok.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria