Idén is szabadtéri keresztutat jártak Budapest-Terézvárosban

Kishírek – 2023. március 28., kedd | 12:20

A 2007-es városmisszió óta minden évben nagyböjt egyik péntekén szabadtéri keresztutat jár a budapest-terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templom közössége. A Szent István Lovagrend tagjai idén is együtt imádkozták a fatimai magyar keresztút elmélkedéseit a plébánia híveivel március 24-én – tájékoztatta szerkesztőségünket Horváth Zoltán protonotárius kanonok, esperes, plébános.

Az Avilai Nagy Szent Teréz-plébánián nagyböjt péntekein az egyházközség egy-egy közössége vezeti a keresztutat.

Az évről évre a nagyhéthez közel eső pénteken tartott szabadtéri keresztúton mindig részt vesz a Szent István Lovagrend is, akik a plébániaközösséggel együtt imádkozzák a Fatimai Magyar Keresztút elmélkedéseit.

Idén március 24-én már délután készülődtek a lovagrend tagjai, Novák György nagymesterrel és a Szent Teréz-plébánia férfikörének (Martineusok) tagjai vezetőjükkel, Zarka Dénes állandó diakónussal, hogy felállítsák a templomkertben a fatimai keresztút stációinak képeit.

A terézvárosi templom előtt – a Nagymező utcában és a templomkertben tartott – szabadtéri keresztút egyik célja, hogy felhívják a belváros utcáin sétálók figyelmét a nagyböjtre, arra, hogy Krisztus, a Világ Megváltója szenvedett, meghalt és feltámadt értünk.

A 17.45-kor kezdődő utcai imádságot Zarka Dénes diakónus vezette.

A keresztutat imádkozó férfiak – mélyen átélve a stációk bibliai és hagyományos állomásait – hazánkért és Ferenc pápa magyarországi látogatásának reményt és jövőt adó sikeréért is imádkozták.

A fatimai keresztút tizenötödik állomása már a Teréz-templomban volt, ahol ezt követően 18.30-tól szentmisén vettek részt a plébániai férfikör és a lovagrend tagjai a hívek közösségével együtt.

*

A budapest-terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templomi keresztutak sorozatában március 31-én 17.45-kor Schallinger-Foidl Artúr és Tüzes Marcell orgonaimprovizációi hangzanak el a tizennégy stációra. Nagypénteken, április 7-én 15 órakor a Nagymező utcai színházak művészei imádkozzák Sík Sándor Keresztút című versét.

Forrás és fotó: Avilai Nagy Szent Teréz-plébánia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria