Idén is ünnepeljünk együtt Szent István király ünnepén Budapesten!

Hazai – 2024. augusztus 9., péntek | 18:00

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye rövid videóban hív Szent István király ünnepére a budapesti Szent István-bazilika elé. A félperces ajánlót a Facebookon tették közzé augusztus 7-én.

„Augusztus 20-án 17 órakor a budapesti Szent István-bazilika előtti téren emlékezünk meg első szent királyunkról.

A szentmisét bemutatja és a Szent Jobb-körmenetet vezeti Erdő Péter bíboros, szentbeszédet mond Aurel Percă bukaresti érsek.

Találkozzunk Szent István király ünnepén!” – hallható a videóban.

Hogy szomszédos ország főpásztora a felkért szónok, nem példa nélküli, tavaly Bernard Bober kassai érsek, a Szlovák Püspöki Konferencia elnöke mondott a magyar nemzeti ünnepen szentbeszédet, 2016-ban Josip Bozanić bíboros, zágrábi érsek. 2019-ben szinén nem magyar főpásztor volt a felkért szónok, akkor Stanisław Gądecki poznańi érsek, a Lengyel Püspöki Konferencia elnöke mondta a homíliát.

Iosif Păuleț jászvásári római katolikus püspök nemrég jóváhagyta, hogy akár heti rendszerességgel magyar misét celebráljanak a csángóföldi Pusztinán (Bákó megye), a Szent István nevét viselő templomban. Nyisztor Tinka moldvai csángó néprajzkutató augusztus 6-án a Krónika erdélyi portálnak erről nyilatkozva úgy fogalmazott, „érezhető, hogy történik valami”, utalva ezzel arra is, hogy augusztus 15-én, a kacsikai Nagyboldogasszony-búcsún a gyulafehérvári érsek, Kovács Gergely celebrálja majd a szentmisét, augusztus 20-án pedig a Szent István-napi szertartáson Aurel Percă bukaresti érsek mondja a szentbeszédet a budapesti Szent István-bazilika előtt.

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír
(asz)

Kapcsolódó fotógaléria