Idén is várja a látogatókat a Betlehemi szép csillag kiállítás Székesfehérváron

Kultúra – 2022. december 2., péntek | 11:10

Huszadik alkalommal hirdette meg az adventi készülődés jegyében a „Betlehemi szép csillag” pályázatot a Fehérvári Kézművesek Egyesülete. A legszebb pályamunkákból és a kézművesek alkotásaiból idén is kiállítás nyílt a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent Korona Galériájában. A tárlat december 22-ig látogatható.

A kiállítás november 26-án tartott megnyitóján Spányi Antal megyéspüspök köszöntötte a megjelenteket.

A főpásztor köszönetet mondott azoknak a kézműveseknek, akik munkájukkal, alkotásaikkal segítik, hogy az adventi időszakban a felkészülés minél szebb és gazdagabb legyen.

„Azok a kézművesek, akik elhozták ide alkotásaikat, (...) egészen biztos, hogy amíg dolgoztak, terveztek és alkottak, addig a lelkükben az Úr Jézussal találkoztak. Lelkükben azt élték meg, amit Jézus hozott nekünk, amit Jézus adott nekünk, ami számunkra a béke, az öröm és a szeretet. Szívből kívánom, hogy öröm maradjon az alkotók szívében, de öröm és békesség áradjon a mi szívünkben is, és töltse el az egész világot!” – mondta a székesfehérvári megyéspüspök.

A tárlatot a betlehemespályázat megálmodói, Radetzky Jenőné és Varga Magdolna kézművesek nyitották meg. Két évtizeddel ezelőtt ők voltak a „Betlehemi szép csillag” pályázat és kiállítás ötletgazdái és kezdeményezői.

Megnyitóbeszédükben elmondták: „A ’90-es években boldogan éltük meg, hogy nem kellett már titkolni karácsony igazi tartalmát. Lehetett az ünnepre készülni, és lehetett ünnepelni. Sőt már 1980-as dátummal is őrzünk egy szerény kiadványt, amely Karácsonyi készülődés címmel arra biztatott, hogy a könyv útmutatásai alapján magunk készítsünk ajándékot, díszeket, betlehemeket az ünnepre. (…) Elindítottuk az évi négy adventi kézműves-foglalkozást is saját készítésű karácsonyi kellékek készítésével. Innen egy ugrás volt, hogy a budapesti betlehemes kiállítás mintájára elinduljon a székesfehérvári Betlehemi Szép Csillag pályázat is.”

A kiállítást támogató Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Díját idén Mitrovicsné Dvorszky Eszter képzőművész nyerte el, három betlehemes textilmunkájáért. A díjakat és az okleveleket Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete elnöke adta át.

Idén is természetes anyagokból, kizárólag kézműves kivitelezéssel készült alkotásokkal nevezhettek a hivatásos, illetve amatőr kézművesek vagy csoportok – ismertette az egyesület elnöke. – 28 gyermek és 25 felnőtt alkotás érkezett a Fehérvári Kézművesek Egyesületének idei pályázati felhívására. Építőkockákból, kövekből, parafa dugóból, de még taplógombából is készült betlehem.

A Betlehemi Szép Csillag kiállítás december 22-ig látogatható, hétfőtől szombatig: 13–18 óráig, vasárnap 15–18 óráig a székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent Korona Galériájában.

A kiállításmegnyitón a Zentai Úti Általános Iskola diákjai adtak ünnepi műsort.

Szöveg: Berta Kata

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Kiss László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria