Idén július 28-án ünnepeljük a nagyszülők és idősek világnapját

Hazai – 2024. július 8., hétfő | 10:45

Július 28-án, vasárnap immár negyedik alkalommal tartjuk meg a nagyszülők és idősek világnapját. Az idei mottó: „Ne hagyj el öregkoromban” (vö. Zsolt 71,9). A Világiak, Család és Élet Dikasztériuma imádságot és pasztorális segédletet is összeállított, hogy segítsék a lelki felkészülést a világnapra, amit a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Családügyi Bizottsága magyarul is közzétett.

Azáltal, hogy évről évre sor kerül a nagyszülők és idősek ünnepére, a világnap közösségeink életének fontos programjaként megerősödik és új jelentésekkel gazdagodik.

A Szentatya arra hív bennünket, hogy a negyedik világnapon fejezzük ki gyengéd szeretetünket a nagyszülők és az idősek iránt családjainkban, látogassuk meg a csüggedőket, akik már nem reménykednek abban, hogy lehetséges másfajta jövő. A leselejtezéshez és magányhoz vezető önző magatartással állítsuk szembe annak az embernek a nyitott szívét és örömteli arcát, akinek van bátorsága kimondani: „Nem hagylak el!”

A Világiak, Család és Élet Dikasztériuma reméli, a világnaphoz kapcsolódóan minden egyházi közösség megszervez majd egy „magány nélküli napot”: meglátogatják az időseket, meghallgatják történetüket és hívő tanúságtételüket. Szeretnék, hogy a világnap hozzájáruljon a fiatalok és idősek közötti gyümölcsöző párbeszédhez is.

Arra buzdítanak, hogy mindenki leleményesen és lehetőségeihez mérten találja meg a legmegfelelőbb módját a világnap megünneplésének. A Világiak, Család és Élet Dikasztériuma arra biztatja a közösségeket, hogy osszák meg az ezen alkalomból szervezett programjaikat, kezdeményezéseiket a dikasztérium közösségi csatornáin a #NonnieAnziani vagy az #ElderlyAndGrandparents hashtag használatával, vagy küldjék el a programajánlókat, beszámolókat az anziani@laityfamilylife.va e-mail-címre.

A nagyszülők és idősek 4. világnapjára írt imádság magyar nyelven IDE KATTINTVA tölthető le.

A Világiak, Család és Élet Dikasztériuma által összeállított pasztorális segédlet szintén magyarul ITT ÉRHETŐ EL.

Forrás: MKPK Családügyi Bizottsága; Laityfamilylife.va

Fotó: Merényi Zita; logó: MKPK Családügyi Bizottsága

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria