Igen a békére – Véget ért a Genfest 2024 Brazíliában

Kitekintő – 2024. augusztus 1., csütörtök | 15:10

Felszabadult légkör jellemezte a Fokoláre mozgalom nemzetközi fesztiválja, a Genfest központi eseményét, amelyet első ízben rendeztek meg Latin-Amerikában. Július 12. és 24. között mintegy hatezer fiatal gyűlt össze Aparecidában. A színes brazíliai programsorozatról a Fokoláre mozgalom Új Város Online magazinja tett közzé beszámolót, melyből részleteket közlünk.

A Fokoláre mozgalom fiataloknak szóló fesztiválja, a Genfest három szakaszra oszlik; a program július 19-én, pénteken ért a második szakaszba, ami július 21-én, vasárnap reggel szentmisével zárult a brazíliai aparecidai nemzeti kegyhelyen található bazilikában.

A Genfest központi eseményén világszerte több millió ember vett részt online közvetítésen keresztül is.

Az „Együtt gondoskodva” témájú intenzív program megvalósításához a fiatalok a Padre Vítor Coelho de Almeida rendezvényközpontban gyűltek össze. A második szakasz három napja során az ünnep, a művészet, a kreativitás és a tapasztalatok elegye fejezte ki azt a meggyőződést, hogy az egyetemes testvériség építéséhez a bolygó életéről gondoskodó konkrét kezdeményezésekre van szükség, különösen ami a különféle nyomorúságos körülmények között élőket és a természetre való odafigyelést illeti, ahogyan azt Ferenc pápa is nyomatékosan kérte.

A megnyitón a fiatalokat számos jelen lévő vallási vezető, többek között Orlando Brandes, Aparecida érseke, Giambattista Diquattro, Brazília apostoli nunciusa, Eduardo Catalfo, az aparecidai kegyhely rektora, valamint Margaret Karram, a Fokoláre mozgalom elnöke köszöntötte.

Orlando Brandes érsek egy üzenetet olvasott fel, amelyet Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár küldött Ferenc pápa nevében. „Tudjunk a testvériség és a társadalmi barátság új álmával reagálni, amely nem korlátozódik a szavak szintjére” – állt az üzenetben. Ferenc pápa szavait a fiataloknak szóló köszöntőjében Margaret Karram immár saját szavaival nyomatékosította: „Együtt valóra fognak válni az álmaink.” Ezt követően a fiatalok a különböző országok művészeti bemutatóival tarkított „latin-amerikai bulira” gyűltek össze. A kirobbanó öröm mindenkit magával ragadott.

Az utolsó nap múltba tekintéssel kezdődött, hogy azután a jövőre lehessen figyelni. Mintegy számot vetve emlékeztek vissza a 2018-as, legutóbbi Genfesten elindított néhány projektre, amelyek máris elkezdtek gyümölcsöket teremni – azokon a pusztulásnak indult területeken szó szerint is, ahová erdőket telepítettek. A Fülöp-szigeteki Manilában rendezett esemény példáira építve mutattak be olyan projekteket, amelyeket e néhány nap után is folytathatnak majd.

A programot Margaret Karram zárta, aki mindenkit bátorított a béke megteremtésére, hogy döntsük le az emberek között húzódó korlátokat, és kezdeményezzük mi a megbocsátást. „Legyen ez a Genfest annak az ideje, amikor igent mondunk a békére” – biztatta a fiatalokat a Fokoláre mozgalom elnöke.

Az egyes programokról Luís Henrique Marques és Airam Lima Jr. írt részletes beszámolót, amit magyar fordításban teljes terjedelmében ITT lehet olvasni.

Forrás és fotó: ujvarosonline.hu/focolare.org

Fordította: Kapás Orsolya

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria