II. Abdullah jordán király fenntartja dinasztiája „védnökségét” a jeruzsálemi szent helyek felett

Kitekintő – 2022. április 27., szerda | 17:58

Az április 25., hétfő esti hivatalos vacsora alatt az ammáni királyi palotában – a jordán sajtó tájékoztatása szerint – Abdullah király megerősítette, hogy Jordánia együttműködik más arab politikai vezetőkkel, hogy fellépjenek minden olyan cselekménnyel szemben, mely kockára teszi a szent város különböző hitközösségeinek örökké törékeny együttélését.

Jordánia hasemita dinasztiája még nagyobb erővel és elszántsággal teljesíti a továbbiakban is történelmi felelősségvállalását a jeruzsálemi keresztény és muszlim kegyhelyek védelmében és megőrzésében, hogy a keresztény és a muszlim hívek a jövőben is szabadon gyakorolhassák hitüket és megtarthassák szertartásaikat ezeken a helyeken,

anélkül, hogy egyoldalú intézkedések és a szent város hitközösségeinek együttélését fenyegető, a szabályokat felrúgó „kész tények politikája” megfélemlítené és akadályozná őket.

A Jordán Hasemita Királyságnak a jeruzsálemi muszlim és keresztény szent helyek feletti védnökségét maga II. Abdullah király erősítette meg április 25-én este, a muszlim szent hónap, a ramadán végén tartott hivatalos iftár (böjtmegtörő vacsora) alatt az ammáni királyi palotában, ahol jelen voltak a jeruzsálemi keresztény és muszlim közösségek magas rangú képviselői is. Az ünnepi vacsorán részt vett többek között III. Teofil, Jeruzsálem görög ortodox pátriárkája; Pierbattista Pizzaballa érsek, Jeruzsálem latin pátriárkája; Muhammad Ahmad Husszein, Jeruzsálem nagymuftija, valamint Husszein bin Abdullah, a fiatal jordán koronaherceg.

Az elmúlt hetekben újra kiéleződött a feszültség a jeruzsálemi óvárosban található muszlim és keresztény kegyhelyek körül. Múlt héten a muszlim palesztinok többször is összecsaptak az izraeli rendőrökkel a Templom-hegyen, miközben a jeruzsálemi görög ortodox patriarkátus nehezményezte, hogy Izrael az elrendelt korlátozásokkal limitálta a hívek számát a Szent Sír-templomban és környékén április 23-án, nagyszombaton, a hagyományos tűzszentelés napján, a húsvéti virrasztás kezdetén, illetve április 24-én, a julián naptárt követő egyházak húsvétvasárnapján.

A hétfő esti vacsora alatt – a jordán sajtó tájékoztatása szerint – Abdullah király megerősítette, hogy Jordánia együttműködik más arab politikai vezetőkkel, hogy fellépjenek minden olyan cselekménnyel szemben, mely kockára teszi a szent város különböző hitközösségeinek örökké törékeny együttélését.

E kockázat idén még nyilvánvalóbbá vált, amikor a ramadán szent hónapja, a keresztény és a zsidó húsvét ünnepkörei ugyanazokban a hetekben zajlottak.

Az iftár ünnepi vacsorája alatt Pierbattista Pizzaballa érsek, jeruzsálemi latin pátriárka is kijelentette, hogy a király és a hasemita királyi ház jeruzsálemi kötődése nemzetközi szinten is elismert és nagyra értékelt, kiemelve, hogy a királyra igazodási pontként tekintenek a jeruzsálemi szent helyek körül időszakosan kiéleződő feszültségekkel szemben.

Ugyanezen a napon, április 25-én, hétfőn

Jordánia képviselőháza megszavazta a vallásos érzelmeket vagy vallási meggyőződéseket sértő bűncselekmények büntetésének súlyosbítását.

Jelenleg az ilyen bűncselekményekre kiszabható legenyhébb büntetés négy hónap szabadságvesztéssel (korábban három volt) és legfeljebb ötszáz jordán dinár pénzbüntetéssel jár (ennek mértéke korábban nem haladhatta meg a húsz dinárt).

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: Abouna.org/Fides

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria