II. János Pál Bukarestben – 25 éve látogatott először római pápa ortodox többségű országba

Kitekintő – 2024. május 10., péntek | 20:02

1999. május 7. és 9. között az 1054-ben bekövetkezett egyházszakadás óta első ízben látogatott el római katolikus egyházfő egy többségében ortodox vallású országba.

Szent II. János Pál pápa sokszor adta tanújelét annak, hogy szívén viseli az ökumené ügyét; sokat tett azért, hogy a különböző keresztény felekezetek kiengesztelődjenek egymással. Ebben külön hajtóerőt jelentett az új millennium közeledte.

„Ez az első alkalom, hogy az isteni gondviselés megajándékozott azzal a lehetőséggel, hogy egy többségében ortodox országba tehetek apostoli látogatást” – mondta a katolikus egyházfő a repülőtéren az őt fogadó Teoctist pátriárkának. II. János Pál nem csak abban volt első a pápák között, hogy ortodox országba látogatott, de elsőként lépett be pápaként zsinagógába, illetve mecsetbe is. 

Teoctist pátriárkával nem először találkozott: először a román ortodox pátriárka tett hivatalos látogatást a Vatikánban 1989. január 4-én. Akkor a két vallási vezető testvérien megölelte egymást, a mozdulatok nyelvén is kifejezve a gyógyító kiengesztelődést. 

Szent II. János Pál pápa 1999-es bukaresti látogatásáról az AP hírügynökség YouTube-csatornáján tettek közzé egy mintegy három perces archív összeállítást:

A pápát Teoctist pátriárka és Emil Constantinescu államelnök fogadta a bukaresti Baneasa repülőtéren, majd a pápamobillal a Szent József római katolikus székesegyházba indultak. A 11 kilométeres út mentén több ezer ember állt, akik zászlókkal és üdvrivalgással köszöntötték II. János Pált.

Elemzők szerint ennek az apostoli útnak különös jelentőséget adott, hogy a sokéves délszláv konfliktus még tartott, és a NATO éppen légi hadműveletet folytatott a szomszédos, szintén ortodox Szerbia ellen.

Május 8-án II. János Pál és Teoctist pátriárka közös nyilatkozatot adott ki, melyet a bukaresti pátriárkai palotában írtak alá, és amelyben a balkáni országokat sújtó fegyveres konfliktusok mielőbbi békés lezárása érdekében emeltek szót. 

A nyilatkozat angol nyelven ITT olvasható.

A katolikus egyházfő 1999-es látogatása azt követően vált lehetségessé, hogy a helyi ortodox és katolikus egyház félre tudta tenni a vitás kérdéseket, amelyek abból fakadtak, hogy a kommunisták 1948-ban elvettek több ezer templomot a katolikus egyháztól, és ortodox egyházközségeknek adták őket.

II. János Pál pápa romániai útja során mondott beszédei angol nyelven ITT olvashatók.

Az apostoli látogatás emlékét a román fővárosban többek között egy, a szent pápát ábrázoló mellszobor őrzi. A büsztön II. János Pál 1995-ben kiadott, az ökumenikus törekvésről szóló enciklikájának címe – Ut unum sint (Hogy egyek legyenek) – olvasható.

A mostani 25. évfordulót több kezdeményezéssel is ünneplik: Ut unum sint címmel fotókiállítást rendeznek a Szent József-székesegyházban, ahol a képek mellett kivetítőkön a pápa beszédeit sugározzák. Tarciziu Şerban, a bukaresti római katolikus érsekség szóvivője az olasz SIR hírügynökségnek kiemelte, az akkor elhangzott témák ma is aktuálisak és jelentősek, ezért érdemes újra beszélni róluk.

Aurel Percă bukaresti érsek celebrálja május 11-én, szombaton az ünnepi szentmisét a székesegyházban, melyre a kormány és a többi felekezet részéről is várnak vendégeket. Május 12-én, vasárnap a Nemzeti Operában lesz hangverseny az évforduló alkalmából, melynek tiszteletére a Romfilatelia bélyeget bocsát ki.

*

1965 januárjában Jeruzsálemben találkozott Athenagorasz konstantinápolyi pátriárka és VI. Pál pápa; mindketten imádkozó zarándokként érkeztek. Néhány héttel korábban a II. Vatikáni Zsinat résztvevői elfogadták az Unitatis redintegratio kezdetű dekrétumot, mely az ökumenikus mozgalom egyik alapokmánya. 1965. december 7-én közös nyilatkozatot adtak ki, mellyel a pápa és a pátriárka kölcsönösen visszavonták az 1054-es egyházszakadáskor kimondott kiközösítéseket. Ezt követően, 1967 októberében Athenagorasz konstantinápolyi pátriárka történelmi jelentőségű látogatást tett Rómában, vendéglátója, VI. Pál pápa néhány hónappal korábban járt Isztambulban, az egyetemes patriarkátus székhelyén. 

Összeállította: Verestói Nárcisz 

Fotó: Vatican Media; Papalabucuresti.ro; Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Az apostoli út emlékére állított mellszobor Bukarestben.