II. János Pál pápa üzenete a Kolumbusz lovagokhoz, szokásos évi ülésük alkalmából

Hazai – 2004. augusztus 23., hétfő | 1:09


Dallas: A katolikus világi hívők több mint másfélmillió tagot számláló, világméretekben legnagyobb szervezete, a Kolumbusz Lovagok, augusztus 3-5. között tartotta összejövetelét Texasban. A találkozó résztvevői, akik az Egyesült Államokból, Kanadából, Mexikóból, Puerto Rico-ból és a Fülöp-szigetekről érkeztek, a következő témát vitatták meg: „Elérkezett a világi hívők órája”. Hozzájuk intézett üzenetében a pápa arra buzdította őket, hogy tegyenek erőfeszítéseket a szociális igazságosság, az emberi élet védelme érdekében, tevékenykedjenek a szükséget szenvedők közötti szeretetszolgálatban és terjesszék Krisztus üzenetét a társadalmi, kulturális és politikai élet minden területén. Üzenetében a szentatya megállapította: a világi hívőkre nagy felelősség hárul az egyház jövőjét illetően, feladatuk, hogy mindennapi életükben személyes tanúságot tegyenek az Evangéliumról, összhangban az egyház tanításával. A katolikus hívek törekedjenek arra, hogy áthidalják a hit és a reális élet közötti távolságot. Mozdítsák elő az igazságot és az egyház által hirdetett értékeket. II. János Pál pápa utalt Michael McGivney atya prófétai látomására, aki 1881-ben Connecticut-ban megalapította a Kolumbusz Lovagok szervezetét. Attól kezdve a szervezet jótékonysági biztosító társasággá vált, amelynek tagjai évente több mint 130 millió dollárt fordítanak karitatív célokra, valamint 61 millió óra önkéntes munkával szolgálják az egyházat és saját közösségeiket.
2003-ban a lovagok 2 és fél millió dollár adományt nyújtottak át a szentatyának karitatív célokra, valamint fedezték annak a történelmi jelentőségű hangversenynek a költségeit, amelyet a Vatikánban rendeztek a keresztények, zsidók és muzulmánok közötti kiengesztelődés elősegítésére. A szentatya elismerő szavakkal köszönte meg a Kolumbusz Lovagoknak a papi hivatásébresztés területén kifejtett tevékenységét, karitatív és oktatói-nevelői szolgálatukat, amellyel hozzájárulnak az egyház és a világ megújulásához.
A dallasi összejövetelen a Kolumbusz Lovagok ismételten leszögezték: az abortusz-párti katolikus köztisztségviselők gonosz ügyet támogatnak. A lovagok továbbra sem hívnak meg rendezvényeikre olyan közéleti szereplőket, vagy bármiféle közhivatali tisztségre pályázókat, akik támogatják az abortuszt, az eutanáziát, vagy a segítséggel elkövetett öngyilkosságot. Ezen személyek továbbra sem vehetik igénybe a szervezet struktúráit. VR/MK