Ikonosztáziont szentelt Orosz Atanáz püspök Ongán

Hazai – 2024. június 26., szerda | 9:01

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város görögkatolikus templomát három évvel ezelőtt szentelte föl Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök, azonban az ikonosztázionra tervezett képsorozat mostanra készült el. Ezek megszentelésével kezdődött a templombúcsú szertartása június 23-án. A helyiek már a tervek készítésekor Szent Lászlót választották az alapjaitól újonnan épült templom védőszentjének.

„Az idei templombúcsún tökéletesedik a templomszentelés, hiszen görög templomainkhoz szervesen hozzátartozik a képállvány, ahol a mi Urunk Jézus Krisztusnak és szentjeinek képét láthatjuk” – mondta Orosz Atanáz püspök a templombúcsú szertartásán, majd hozzátette azt is, hogy ábrázolásukkal egy kis betekintést nyerhetünk a mennyországi létbe. „Látjuk szemünk előtt a szent apostolokat, akik egyszerű mezítlábas emberekből lettek szentek. Látjuk a prófétai jeleneteket és látjuk a kiválasztott szenteket, köztük templomunk védőszentjét, Szent László királyunkat.”

„Isten a saját képére és hasonlóságára alkotott minden egyes embert. A legkisebb is végtelenül drága számára, nem engedheti, hogy pusztán golyófogó vagy ágyútöltelék legyen belőle, vagy a politika érdekeihez igazodjon. »Akiket a világ urainak tartanak, azok zsarnokoskodnak a népek fölött. és a hatalmasok meg hatalmukat éreztetik velük.« (Mt 20,25) Istennek azonban nem ez a hatalom a fontos, hanem a maga végtelen tekintélyével és hatalmával az ember életét táplálja, gondozza. Amikor egy ikonosztáziont szentelünk meg, mi ebben is példát kapunk” – hangzott el a püspöki homíliában, mielőtt a vasárnap felolvasott evangéliumi szakaszhoz (Mt 8,28–9,1) fűződően a főpásztor a közjó és a béke megteremtésének érdekében az emberek közötti párbeszéd fontosságára hívta fel a figyelmet.

A templom védőszentjének ábrázolása kapcsán is ezt az üzenetet nyomatékosította a főpásztor: „Szent László király a jelen helyzetben bizonyára nem a kardforgatásra hív föl bennünket, hanem a béke megőrzésére. Közbenjárásával azt a mennyei békét kívánja nekünk, amelyből csakis Isten részesítette azokat, akik szeretik. Ezen a mai templombúcsún így tekintünk a szentekre. Igyekszünk tőlük jó példát meríteni, és tudatosítani a lelki élet célját, hogy egyszer mi is Istenhez jobban hasonlítsunk, hiszen Ő saját képére és hasonlóságára alkotott bennünket.”

A megyéspüspök a közösségnek is szóló fölhívással zárta az ünnepi homíliát: „Egyházunk meggyőződése szerint az egyházi közösség is képmása Istennek, aki úgy alakítja az Egyházat, ezt a közösséget, hogy aztán, mint egy tükörben, Őt lehessen meglátni benne. Adja hát Isten azt a kegyelmét, hogy az elvadult emberek korszakában is merjünk emberek maradni az embertelenségben, merjük szeretni és tisztelni egymást, és ahhoz az eszményképhez felnőni, amelyet a teremtő és megváltó Isten jelölt ki, és egyre inkább hasonlítani Őhozzá.”

A templomban látható ikonok mindegyikét Janka Gábor festette. A képállvány szentély felőli oldalán olvasható, hogy ki-ki mely képet adományozta. Papp Zoltán parókus megköszönte felajánlásaikat. Azt is hozzátette, hogy bár a templom felszentelése befejeződött, de a munkák sora még nem. Most elsősorban a közösség építésén fáradoznak, ami a jelenlévők számát tekintve sikeresnek bizonyul, és számos további tervük is van még.

A teljes képgaléria ITT megtekinthető.

Szerző: Varga-Juhász Bernadett

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria