Ima nélkül nincs papság – Pap- és diakónusszentelést ünnepeltek Vácon

Hazai – 2023. június 19., hétfő | 20:49

Szabó Gábor és Urbán Gábor diakónusokat áldozópappá, Hümpfner Erik papnövendéket pedig átmeneti diakónussá szentelte Marton Zsolt váci püspök június 17-én, szombaton Vácon, a Szent Kereszt (Barátok) templomában. A szentmise végén köszöntötték a jubiláns papokat, valamint Beer Miklós nyugalmazott megyéspüspököt, aki nemrég töltötte be 80. életévét.

A szentmisében az evangélium a jó pásztorról szólt, aki életét adja juhaiért (Jn 10,11–16). Marton Zsolt szentbeszédében utalt rá, hogy a jelölteknek szentelésüket követően igazi pásztori felelősségvállalással kell majd jelen lenniük abban a nyájban, ahová küldetésük szól. Első „szent” feladatuk pedig az lesz, hogy plébánosukkal a paptestvéri egységet építsék, mert „ez az egység teszi hitelessé Krisztus evangéliumát a hívek felé”. A Váci Egyházmegye új jelmondatát idézve – Együtt építjük! – felhívta a leendő papok figyelmét arra, hogy plébániai szinten is igaz: a pap csak a hívekkel együtt tud igazán jó közösséget építeni, amely megtartja és élteti a közösséget és őt személyesen is.

Marton Zsolt személyes hangvételű prédikációban szólt leendő paptestvéreihez, megosztotta velük saját tapasztalatait arról, őt mi tartotta-tartja meg a papi szolgálatban. Kiemelte, hogy mennyire fontos a napi ima, a bensőséges kapcsolat az Úrral, mert

imaélet nélkül nincsen papság.

Számára fontos, hogy van állandó gyóntatója és lelkivezetője, akivel rendszeresen találkozik, kapcsolódni tud a paptestvérek közösségéhez, megosztják egymással lelki tapasztalataikat. Külön kiemelte annak jelentőségét, hogy törekszik arra, hogy testvéri közösséget építsen a diakónusokkal, világi munkatársakkal, családokkal, idősekkel, fiatalokkal és nem feledkezik meg származási családjáról sem. Végül, de nem utolsó sorban fontos, hogy legyen idő a felszabadult kikapcsolódásra is, amelynek során fizikailag és szellemileg is lehet töltekezni.

A püspök homíliája végén köszöntötte a jelöltek szüleit, megköszönte mindazoknak a papoknak, tanároknak és híveknek, munkatársaknak, akik formálták őket és kérte az ünneplő hívek imáit értük továbbra is, hogy a „Jó Pásztor szíve szerinti szolgák legyenek”!

A szentbeszéd után a jelöltek engedelmességet fogadtak főpásztoruknak. A Mindenszentek litániája alatt arca borulva imádkoztak kérve a kegyelmeket szolgálatukhoz, amelyre ebben a szent pillanatban életüket szentelik.

Hümpfner Erik papnövendéket ezt követően Marton Zsolt püspök kézrátételével és imájával diakónussá szentelte. A beöltözés utánaz új diakónus átvette az evangéliumos könyvet, amely diakónusi szolgálatának legfőbb jelképe lesz.

Ezt követte Szabó Gábor és Urbán Gábor diakónusok áldozópappá szentelése. Szép pillanata volt a szertartásnak, amikor a püspöki kézrátételt követően minden jelen lévő pap – mintegy negyvenen – kézrátétellel imádkoztak a szentelendőkért. A püspök felszentelő imáját követően az erre felkért és a hivatás felé vezető úton fontos szerepet betöltő paptestvérek palástot adtak a két újmisésre, majd azok átvehették a kelyhet, a paténát és rajta az ostyát papi szolgálatuk jelképeként. Először a püspök köszöntötte békecsókkal a frissen szentelteket, majd a felhangzó Tu es Petrus című Liszt-mű alatt a papok egymás után immár testvérükként köszöntötték a két papot.

A szentmisén az új diakónus szolgált az oltárnál, az újmisések koncelebráltak.

A szertartás végén Szabó Gábor köszönte meg a felszenteltek nevében a jelen lévő püspököknek, hogy befogadták őket, az egyházmegye papjainak, hogy velük ünnepeltek és hogy példát adtak számukra abban, hogyan lehet örömmel naponta Krisztust vinni a nyájnak.

Végül újmisés áldásban részesítették a megyéspüspököt. Megható pillanat volt, amikor – a hagyományt követve – a püspök kezet csókolt fiatal paptestvéreinek. A zárókönyörgésben a püspök a Szentlélek ajándékait kérte az újmisések számára, és azt, hogy minden áldozatuk legyen Krisztusnak tetsző, életük pedig áldás azok számára, akiket szolgálnak.

A szentmise végén virágcsokorral köszöntötték fel a 80. születésnapját ünneplő Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspököt. Valamint köszöntötték a Váci Egyházmegye jubiláló papjait: Ráduly Ferenc vasmisés atyát, aki 65 éve szolgál papként, s jelenleg a verőcei Migazzi otthon lakójaként kisegít a környék településein; a gyémántmisés Frajna András és Ruszina Vilmos atyákat; az 55 éves papi jubileumukat ünneplő Czombos József, Gedeon József és Turay Alfréd atyákat; a felszentelésük 40. évfordulóját ünneplő Hornyák Imre, Ipolyi Károly, Kocsis Imre, Kovács Attila Mózes, Palya János és Varga László atyákat; illetve az ezüstmisés papokat: Molnár Attilát, Urus Attilát és Marton Zsolt püspököt.

A szentmisén a váci székesegyház Szent Cecília kórusa szolgált Varga László karnagy, egyházmegyei zeneigazgató vezényletével.

A frissen szenteltek rövid életrajza ITT olvasható.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria