Indiában nem újították meg Teréz anya nővéreinek karitatív szervezetként való elismerését

Kitekintő – 2022. január 3., hétfő | 16:11

Az indiai szövetségi kormány nem hosszabbította meg a Kalkuttai Teréz anya által alapított Szeretet Misszionáriusai kongregáció engedélyét, hogy „elismert karitatív szervezetként” működjenek. Ezzel megakadályozzák a külföldről érkező finanszírozást és minden tevékenységük folytatását.

Teréz anya nővéreinek a Fides hírügynökséghez is eljuttatott közleménye szerint „2021. december 25-én utasították el a Szeretet Misszionáriusai regisztrációjának – ami a Foreign Contribution Regulation Act (FCRA – külföldi hozzájárulást szabályozó törvény Indiában – a szerk.) értelmében kötelező – megújítását, mert nem feleltek meg az elfogadhatóság feltételeinek.”

A Szeretet Misszionáriusai karitatív szervezetként be volt jegyezve az FCRA-nak megfelelően, regisztrációjuk 2021. október 25-ig volt érvényes. Utólag – több más szervezettel együtt, amelyeknek a regisztráció megújítására vonatkozó kérvénye még elbírálás alatt volt – meghosszabbították a regisztráció érvényességét 2021. december 25-ig.

A kérvényt azért nem bírálták el pozitívan, mert érkezett „néhány negatív információ” az elmúlt hetekben: Gudzsarátban szélsőséges csoportok azzal vádolták Teréz anya nővéreit, hogy „szolgálatukon keresztül áttérítik az embereket a kereszténységre”.

Mary Prema Pierick nővér, a Szeretet Misszionáriusainak rendi elöljárója közleményt adott ki, melyben kijelentette, hogy a kérvényük felülbírálására várva azt kérték minden központjuktól, hogy a probléma megoldásáig „ne fogadjanak külföldi hozzájárulást”.

Suresh Mathew kapucinus szerzetes, az Indian Currents hetilap igazgatója a Fides hírügynökségnek elmondta: „Ha nem engedélyezik a Szeretet Misszionáriusai regisztrációjának megújítását, akkor a kongregáció nem tud működni. A 22 ezer beteg és gondozott ember étel és orvosság nélkül marad. Az ilyen szociális és humanitárius feladatvállalást nem szabad veszélyeztetni.”

Dominic Gomes, a kalkuttai főegyházmegye általános vikáriusa a Fidesnek nyilatkozva hozzátette: „Azzal, hogy megtagadták a Szeretet Misszionáriusai engedélyének megújítását, az állami hatóságok kegyetlen karácsonyi ajándékot adtak a szegények között is legszegényebbeknek. A Szeretet Misszionáriusai szerzetesnővérei és szerzetestestvérei gyakran az egyetlen barátai a leprásoknak, a kirekesztetteknek, akikhez senki nem lép oda. A keresztény közösségnek és szociális munkájának elutasítása leginkább azokat támadja gyáva módon, akik a legszegényebbek Indiában.”

Teréz anya 1950-ben alapította a Szeretet Misszionáriusainak közösségét. 1997-ben halt meg, élete nagy részét Kalkuttában töltötte, tevékenységéért Nobel-békedíjjal tüntették ki. Ferenc pápa 2016-ban szentté avatta. Indiában mintegy 5220 szerzetesnővér tagja van a kongregációnak, akik 277 házat és intézményt működtetnek, szociális és karitatív tevékenységet végeznek, szállókat, ingyenkonyhákat, iskolákat és árvaházakat tartanak fenn.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Fides

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria