Induljunk el Isten felé! – Miskolcon tartották az Egri Főegyházmegye tanévnyitó ünnepségét

Hazai – 2023. augusztus 23., szerda | 20:15

Tanévnyitó ünnepséget tartottak az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő oktatási-nevelési intézmények lelkipásztorai, pedagógusai számára a miskolci körcsarnokban augusztus 23-án. Koncelebrált szentmisét mutatott be Ternyák Csaba egri érsek. A szentmise után előadást tartott Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek Krisztus a jövőnk címmel, majd átadták az idei Szent Gellért-díjakat.

A Miskolci Egyetem Sportközpontjában, ismertebb nevén a körcsarnokban a megjelenteket Lóczi Tamás, a helyi Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának (EKIF) elnöke köszöntötte.

Beszédében Ferenc pápa tanítását idézte mint iránymutatást az iskolai életre: „Úgy kell nevelni a szellemet, hogy fokozódjon benne a képesség a csodálatra, a lényeglátásra, a szemlélődésre, az önálló ítéletalkotásra, tovább a vallási, erkölcsi és szociális érzék kifejlesztésére.”

A tanévnyitó szentmisén szentbeszédében Ternyák Csaba egri érsek örömét fejezte ki, hogy együtt kérik a Szentlélek segítségét a következő tanévre.

A felolvasott evangéliumi részre, Jézus példabeszédére emlékeztetve a főpásztor kifejtette: a szőlősgazda reggel, délben és délután is felfogadott téren ácsorgó embereket a szőlőjébe. Mindannyian ugyanabban a jutalomban részesültek, függetlenül attól, hogy mennyi időt dolgoztak a szőlőben. Isten igazságossága más, mint a miénk – mutatott rá az egri érsek.

A szőlő bennünket jelképez.

Ha valaki csak az utolsó órában kezd el saját lelkével foglalkozni és Isten felé fordulni, ugyanúgy örök életet kap. A lényeg, hogy elinduljunk Isten felé

– hangsúlyozta Ternyák Csaba. – Ő képes együttérezni mindannyiunkkal, és erőt ad, nyitottá teszi a szemünket, fülünket és a lelkünket arra, hogy egymás felé szeretettel forduljunk. Legyünk érzékenyek egymás problémáira, nehézségeire! – buzdította a jelenlévőket az egri érsek.

A szentmise után Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek Krisztus a jövőnk című elaődásában a történelem különböző időszakainak társadalmi folyamatait, változásait elemezte, rámutatva, hogy csak a hittel adott válaszok teszik teljessé az embert.

A technika folyamatosan fejlődik, különböző ideológiák váltják egymást, a remény azonban az ókorban, a jelenben és a jövőben is Jézus Krisztus feltámadására, az örök élet ígéretére épül. Ha hiszünk ebben, nem lesz értelmetlen a szenvedés, könnyebben el tudjuk viselni a mindennapi gondokat, mert tudjuk, hogy nem vagyunk egyedül.

Isten velünk van, és csak vele, általa kapjuk meg az örök élet jutalmát

– hangsúlyozta Bábel Balázs.

A technológia hatalmában élünk – hangzott el Aczél Petra retorika- és kommunikációkutató előadásában. – Átlagosan 2617-szer nyúlnak az emberek az okostelefonhoz egyetlen nap alatt. A klímaváltozás kérdése, a robotok és a mesterséges intelligencia széles körű elterjedése, a demográfiai problémák a felnőttek, de a fiatal generáció jóllétére is hatással van.

Túl sok lényegtelen információ között élünk, nem tudunk szelektálni, és félünk a csendtől. A sok zaj miatt nő a stressz, megjelenik az alvászavar, a motiválatlanság, megszűnik a bizalom és a valóságos kapcsolat az emberek között – hívta fel a figyelmet az előadó.

Arra biztatta a pedagógusokat, hogy a csendet teremtsék meg magukban és a tanteremben is, és a jövő legfontosabb készségeit adják át a diákoknak: a személyes kommunikáció megteremtésének képességét, a társas intelligenciát, a változások szeretetét, az udvariasság és a kötődés képességét, valamint hogy hálásak tudjanak lenni egymásnak és egymásért. Mindezt elsősorban példaadással tegyék, hiszen a személyes példának óriási szerepe van a nevelésben.

Az előadások után a példaadó hitéleti és szakmai munka elismeréseként Ternyák Csaba érsek Szent Gellért-díjat adományozott az egyházmegye több pedagógusának.

A Szent Gellért-díj idei kitüntetettjei: arany fokozatú elismerésben részesült Fábrikné Király Klára igazgató (Sátoraljaújhely; Árpád-házi Szent Margit Katolikus Általános Iskola és Óvoda), Hadzsi Emőke igazgatóhelyettes (Gyöngyössolymos; Nagy Gyula Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola), Kocsisné Horti Mónika pedagógus (Jászfényszaru; IV. Béla Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola), Kocska Ágnes igazgató (Ózd; II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda), Kovács Miklós Istvánné igazgató (Karcag; Györffy István Katolikus Általános Iskola és Szent Erzsébet Óvoda) és Szabó Zsófia igazgató (Sajólád; Fráter György Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola); ezüst fokozatú elismerésben részesült Bárdosné Somogyi Erzsébet pedagógus (Bánréve; Szent Mihály Katolikus Általános Iskola és Óvoda), Farkas László pedagógus (Eger; Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Jó Pásztor Óvoda, Alapfokú Művészeti Iskola), Gecsőné Csőri Edina gazdasági vezető (Hernádkak; Mátyás Király Katolikus Általános Iskola és Óvoda), Géczi Zsoltné igazgatóhelyettes (Gyöngyös; II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskola), Kormosné Szabolcsi Brigitta (Balaton; Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola és Óvoda), Kovács Ádám (Eger; Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Technikum), Szabó-Bálint Katalin (Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium) és Szabó László (Miskolc; Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola és Óvoda).

Ezt követően az egri főpásztor igazgatói megbízói oklevelet adott át tíz intézményvezetőnek.

Idén két iskolával, a miskolci Bársony János Római Katolikus Általános Iskolával és a szögligeti Assisi Szent Ferenc Katolikus Általános Iskolával bővült az Egri Főegyházmegye oktatási intézményeinek száma: jelenleg mintegy 100 feladatellátási helyen 57 köznevelési intézmény működik az egyházmegye fenntartásában.

Az ünnepség végén Ternyák Csaba egri érsek megnyitotta a 2023–24-es tanévet.

Az eseményt élőben közvetítette YouTube-csatornáján a Szent István Televízió.

Forrás: Egri Főegyházmegye

Szöveg: Pap Ildikó

Fotó: Lénárt Márton

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria