Ingyenes újraélesztési képzésre várja a jelentkezőket a Szent Ferenc Kórház

Hazai – 2023. január 9., hétfő | 8:42

A hirtelen szívmegállás megelőzése és az újraélesztési ismeretek minél szélesebb körű terjesztése érdekében a Budapesti Szent Ferenc Kórház és az Innomed Medical Zrt. meghirdeti a „Mentsünk együtt életet! Ismerd meg a defibrillátort, és merj cselekedni!” programot, melynek első lépése a készülékek beszerzése, illetve használatuk megtanítása az érdeklődők számára.

Hazánkban az infarktuson átesett betegek esetében az egy éven belüli szív eredetű elhalálozás aránya 25 százalék. E halálozási ok az esetek legnagyobb részében megelőzhető lenne a helyszínen lévő, laikus által is használható defibrillátor segítségével, ugyanis

hirtelen szívmegállás esetén kizárólag azonnal megkezdett újraélesztés esetén van esély a túlélésre. Ez az esély 60-70 százalékra is nőhet, ha a mentő kiérkezéséig megkezdődik az újraélesztés (BLS), és lehetőség szerint defibrillálás történik. 

Életbevágóan fontos tehát, hogy növekedjen a lakosság számára folyamatosan elérhető defibrillátorok száma, továbbá emelkedjen azoknak a hozzáértő civileknek a száma is, akik ismerik az újraélesztés lépéseit és fogásait, és biztonsággal mernek cselekedni vészhelyzetben is.

A program keretében 200 darab AED-készülék megvásárlása lehetséges a piaci árhoz képest 35 százalékos kedvezménnyel, berendezésenként két fő részére pedig az Egyházi Kórházak Egyesülése által biztosított ingyenes újraélesztési képzést is nyújtanak.

A képzést az ország több pontján is megszervezik. A program keretében megvásárolható, hazai fejlesztésű, Magyarországon gyártott, hazai szervizháttérrel rendelkező, a magyaron kívül további 17 nyelven „beszélő” félautomata külső defibrillátor (CardioAid1 készülék) bárki számára könnyen kezelhető. A készülék vizuális és hangutasításait követve minden laikus sikeresen használhatja életmentő segítségnyújtásra.

A programra, illetve az eszköz beszerzésére jelentkezni a kommunikacio@szentferenckorhaz.hu e-mail-címre küldött igényléssel lehet. Az elbírálás a beérkezés sorrendjében történik. A BLS-képzéseket a Budapesti Szent Ferenc Kórházban a későbbiekben meghirdetett időpontban tartják meg.

Forrás: Budapesti Szent Ferenc Kórház

Fotó: Pixabay

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria