Interjú Böcskei Győző győri székesegyházi plébánossal, a Könnyező Szűzanya-kegykép őrével

Hazai – 2023. április 3., hétfő | 11:15

326 évvel ezelőtt március 17-én könyezett az Írországból származó Madonna-kép a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A Könnyező Szűzanya háromnapos búcsújára idén ír vendégek is érkeztek. Kiss Tamás, a Győri Egyházmegyei Gyűjteményi Központ könyvtárosa kérdezte az ünnepről Böcskei Győző esperest, székesegyházi plébánost.

– Hogyan zajlottak az idei Könnyező Szűzanya-búcsú ünnepségei?

– Ebben az esztendőben háromnapos ünneppé bővült a búcsú. A könnyezés évfordulójának napján, március 17-én reggel 6 órakor a papnövendékek és elöljáróik köszöntötték a Szűzanyát. 9 órától a Győri Egyházmegye papságának rekollekciója kezdődött, majd ünnepi püspöki szentmise vette kezdetét, melynek főcelebránsa Ternyák Csaba egri érsek úr volt. A szentmisén koncelebráltak az egyházmegye papjai és más egyházmegyékből zarándokként érkezett paptestvérek, akik valamiképpen kötődnek a Könnyező Szűzanyához. Lehet, hogy itt tanultak Győrött, vagy régebben gyermekként ide zarándokoltak. Március 18-án és 19-én pedig a hívek zarándoklatára került sor. Gyalogos zarándokok is érkeztek a szertartásokra, illetve az éjszakai virrasztásra. Hegykőről 80 kilométert tettek meg, hogy köszöntsék a Szűzanyát, de érkeztek gyalogosan hívek a 20 kilométerre lévő Vénekről is.

Veres András megyéspüspök úr a szombat esti szentmisével nyitotta meg a hívek zarándoklatát. Vasárnap 10 órakor ugyancsak a főpásztor mutatta be az ünnepi szentmisét, ahol Michael Duignan ír megyéspüspök szólt szentbeszédében a hívőkhöz; ő annak a Walter Lynchnek hivatali utóda, aki a Mária-képet Győrbe hozta.

– Főpásztori felhívásra minden hónap 17-én a Könnyező Szűzanyához zarándokolnak az esperességek plébániái. Mi a kezdeményezés célja, és milyen hatással lehet ez a hívek Mária-tiszteletére?

– Az új kezdeményezés a székesegyház újraszenteléséhez kapcsolódik, melyet ez év szeptember 13-ára tervezünk. Ez a nap már régóta a szentelési évforduló. Megyéspüspök úr ezért döntött arról, hogy az esperesi kerületek papjai és hívei minden hónapban zarándokoljanak el Győrbe, a székesegyházba, ahol hálát adhatnak a templomért és kérhetik a Könnyező Szűzanya közbenjárását. A szentmiséket a főoltárnál celebrálják, majd az asszisztencia átvonul a kegyoltárhoz, ahol a papnövendékek Mária-köszöntőt mondanak. A kezdeményezés célja az lehet, hogy az egyházmegye papjai és hívei lelkében mind jobban elmélyüljön a Mária-tisztelet és a zarándoklás értéke. Tapasztalataim szerint ez az idősebbekben még él, a fiatalabb korosztály azonban már nem ismeri vagy nem érti ennek értékét, jelentőségét. Akik viszont zarándokként jönnek, azok életkortól függetlenül mély átéléssel imádkoznak a kegykép előtt.

– Mit gondol, hogyan lehetne a búcsújárás hagyományát megőrizni, átörökíteni és vonzóbbá tenni a fiatalabb nemzedék számára?

– Azt gondolom, hogy áthagyományozás révén. Én kisgyermekként jöttem először a győri székesegyházba boldogult nagyanyámmal, aki minden évben elhozott magával a hívek zarándoklatára. Szinte megvolt a helyem, a főhajó áldoztatórácsánál, ahol állni szoktunk. S ezek után felnőttként már nem volt kérdés, hogy jövök-e, vagy sem. Azt gondolom, valahogy így lehetne megszerettetni a fiatalokkal is ezt a szent helyet, hogy kialakulhasson bennük a lelki vágy a magasabb rendű értékek iránt.

– Egykor a Szűzanya a szenvedők iránti együttérzésből könnyezett. Mit gondol, mi a „Szomorúak Vigasztalójának” üzenete a mai kor számára?

– Azt látom, hogy az emberek, akik nehéz keresztet hordoznak, akik bajban vannak, akiknek arcán szomorúság látható, sokszor jönnek Mária szentélyébe, hogy erőt gyűjtsenek. Bíznak abban, hogy imáik meghallgatásra találnak. Többen vannak olyanok, akik nem saját maguk miatt jönnek, hanem másokért ajánlják fel imáikat. A háború kitörése óta láthatóan sokan kérik a „Béke Királynőjének” segítő szeretetét.

– Önnek mint a kegykép „gazdájának” mit jelent a győri Könnyező Szűzanya?

– Ahogy már említettem, gyermekkorom óta él bennem a Szűzanya iránti szeretet. Gyermekként, szeminaristaként, sőt papként sem gondoltam volna, hogy egyszer én leszek majd a kegykép őre. Most itt vagyok, és mindennap hála tölt el, hogy a közelében lehetek, hogy szentmisét mutathatok be az ő oltáránál, vagy éppen imáimat a közelében mondhatom el. Mindenkit arra buzdítok, jöjjön közel Máriához, hogy az ő kegyképét szemlélve átérezzük anyai féltését, közbenjárását, szeretetét. Szívből kívánom mindazoknak, akik elzarándokolnak a győri székesegyházba, hogy a megszentelt falak között tapasztalják meg azokat a lelki értékeket, amelyek mindannyiunkat segítenek életünk zarándokútján. Szívünk mélyéből pedig folyamatos legyen a kérés, a hála és a köszöntés: „Hozzád menekszünk, édes jó Anyánk, könnyező Szűz Mária…”

Szerző: Kiss Tamás

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Lambert Attila/Magyar Kurír; Ábrahám Kitti, Ács Tamás/Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria