Interjú Szocska Ábel görögkatolikus püspökkel az isteni liturgia ministránsszolgálatáról

Hazai – 2018. augusztus 6., hétfő | 18:57

A magyar görögkatolikus ministránsok Róma belvárosában, a Görög Kollégium kápolnájában vettek részt isteni liturgián – tájékoztatott augusztus 2-án a Vatikáni Rádió stúdiójában Szocska Ábel nyíregyházi görögkatolikus püspök.

A római ministránszarándoklaton a magyar Görögkatolikus Metropóliából mindhárom egyházmegye (hajdúdorogi, miskolci, nyíregyházi) egy-egy busznyi ministránssal képviseltette magát: mintegy 150 ministránssal, akik 12–20 év közötti fiatalok – zömében fiúk.

A görögkatolikus ministránsszolgálatot ugyanis leginkább fiúk végzik, hiszen a híveket a templom szentélyétől elválasztó ikonosztázion, vagyis képállvány mögé – a keleti egyházak ősi hagyománya szerint – csak férfiak és fiúk léphetnek be.

A fiúk szolgálata főként a tömjénezés, annak előkészítése a sekrestyében, továbbá a „ripidion”, a szeráfok, szent angyalok jelenlétét kifejező tárgyak hordozása; a gyertyák vitele; a víz, a kendő, valamint a Krisztus élő testét jelképző meleg víz előkészítése – hangzott el a nyíregyházi görögkatolikus püspökkel készített interjúban.

A beszélgetésben Szocska Ábel püspök mellett megszólalt két görögkatolikus ministránsfiú is: a 17 éves középiskolás Papp Dávid Nyíregyházáról és a 13 éves Toka Levente Orosról. Elmondták, hogy a legnagyobb élmény számukra a Ferenc pápával való találkozás volt, valamint az Egyház sokszínűségének és egységének, nyitottságának megtapasztalása.

Forrás és fotó: Vatican News Facebook-oldala; Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria