Az ír egyház prímásának üzenete Szent Patrik ünnepére

Kitekintő – 2016. március 18., péntek | 11:11

Armagh érseke, Eamon Martin Szent Patrik napján, március 18-án üzenetben köszöntötte a hazájában és külföldön élő íreket, illetve azokat a bevándorlókat, akik Írországot választották új otthonuknak.

Üzenetében Eamon Martin úgy fogalmaz, hogy ez a nap ünnep és kihívás is egyben. Az ország idén ünnepli függetlenségének centenáriumát. Írország identitása mélyen gyökerezik a keresztény értékekben, amelyek áthatják a társadalmat a hit, remény és szeretet erényeivel. Ugyanakkor Írország 2016-ban számos kihívással szembesül: a szegénységtől kezdve a kilakoltatásokon keresztül a családokat sújtó problémákig. Ebben a helyzetben Szent Patrik ünnepe Isten irgalmasságra emlékeztet, amelyet a szent megismert, s amelyet meg akart osztani másokkal is.

Az érsek arra buzdítja az íreket, hogy kövessék Szent Patrik példáját. Nyíljanak meg a Krisztussal való személyes barátságra, tapasztalják meg életükben Isten irgalmasságát, hogy aztán elvigyék azt a szeretettel együtt a szenvedőknek és a rászorulóknak, a menekülteknek és a kitelepített családoknak. Nem gondolhatunk Szent Patrikra – aki száműzetésben elítélt rabszolga és illegális bevándorló volt – anélkül, hogy ne ismernénk fel azokat a súlyos humanitárius és lelkipásztori kihívásokat, amelyekkel ma sok embernek szembe kell néznie.

Végül az üzenet megemlékezik az Írországon kívül, a világ számos pontján élő ír emigránsról és a különböző országokban működő ír plébániákról. Az evangélium tanításából ihletet nyerve ezek a templomok alapvető lelkipásztori ellátást biztosítanak annak a sok ír kivándorlónak, akik egy új társadalomban igyekeznek új életet kezdeni.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír