Iskolamegáldást és a székesegyház felszentelésének évfordulóját ünnepelték Debrecenben

Hazai – 2023. június 8., csütörtök | 12:02

A Szent Anna-székesegyház felszentelésének 277. évfordulója és a Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium főépületének felújítás utáni ünnepélyes átadása alkalmából hálaadó szentmisét mutatott be Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök június 5-én a debreceni főtemplomban.

Az ünnepi eseményen részt vett többek között Zsódi Viktor, a Piarista Rend Magyar Tartományának tartományfőnöke; Krakomperger Zoltán általános helynök, plébános; Törő András püspöki irodaigazgató; Papp László iskolalelkész; Némethné Székely Julianna és Türk László, a helyi Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága (EKIF) igazgatói; Bódis Zoltán, a debreceni Szent József-iskola intézményvezetője; Pogány Béláné, az iskola korábbi vezetője; az egyházmegye köznevelési intézményeinek vezetői; a debreceni iskola pedagógusai és diákjai. A több mint ezer fős köznevelési intézmény diákságát néhány osztály képviselte a székesegyházban.

Palánki Ferenc püspök szentbeszédében rámutatott: a keresztény templom az Isten háza, lakóhelye; jelzi, hogy Isten itt van. „A pogány templom a bűnbe esett ember vágyakozását fejezi ki, a zsidó templom az Isten ígéreteinek jelképe, de a keresztény templom ezeknek az ígéreteknek a megvalósulását mutatja.” És nemcsak kőből épült templomok vannak, hanem minden megkeresztelt ember templom – folytatta gondolatmenetét a főpásztor. – Ezért mondja Szent Pál apostol: „Nem tudjátok, hogy testetek a bennetek lakó Szentlélek temploma, akit Istentől kaptatok? Nem tudjátok, hogy nem vagytok a magatokéi?” (1Kor 6,19) „Isten bennem, bennünk akar lakni, élni, azt akarja, hogy általa éljünk, hogy az ő szeretetével szeressünk. Miért van szükség kőből épített templomokra? Hogy a lélek templomai összejöjjenek, egy szeretetközösséget alkossanak.

Jézus összegyűjt bennünket.”

A megyéspüspök ezután a templom három részéről beszélt, amelyek szimbolikusan is vezetik az embert az Istennel való találkozásra: amikor belépünk a templomba, egyfajta megtisztulási folyamaton kell átmennünk – erre utal a jelképes cselekedet, amikor szenteltvízzel keresztet vetünk; a templomhajó azt jelképezi, hogy egy közös bárkában utazunk, egy Egyházhoz tartozunk, ahol Jézus a kapitány, ő vezet és tanít bennünket, hogy értelmünk egyre jobban megvilágosodjék, és egyre inkább megértsük a tanítását, ami igazi örömhír; a szentély pedig az egyesülés helye, ahol a szentmisében egyesülünk Istennel, amikor magunkhoz vesszük Jézus Krisztus Szent Testét, az Eucharisztiát.

Palánki Ferenc mindezt az életünkre is vonatkoztatva leszögezte: Kell hogy legyen az életünkben megtisztulás, megvilágosodás és egyesülés Istennel. De a szakaszokat nem lehet élesen elválasztani, mert az életben mindig van megtisztulás, folyamatos megértés, és mindig kell hogy legyen benne egyesülés Istennel, hogy amikor eljutunk az életünk teljességére, véglegesen egyesüljünk vele, részünk legyen az ő feltétel nélküli szeretetében – fogalmazott a főpásztor.

A szentmisét követően a megyéspüspök megáldotta az iskola felújított főépületét. Az elmúlt tanév végén adták át az általános iskola épületét; megépült a földbe süllyesztett tornacsarnok és nyolc tanterem, továbbá tetőcsere, nyílászárócsere, valamint homlokzatfestés is történt.

A főpásztor beszédében felidézte: a felújítás különleges momentuma volt, amikor felkerült a kereszt az iskolaépület homlokzatának tetejére. A korabeli fotókon látszik, hogy az államosításig piarista gimnáziumként működő iskola tetején látható volt a kereszt. Palánki Ferenc emlékeztette a jelen lévő diákokat Szent József ünnepére, amikor ezt a keresztet megérinthették a Szent Anna-székesegyházban, ahol a főpásztor megáldotta, majd elhelyezték az iskola épületének tetején.

Az ünnepség a díszteremben folytatódott. Bódis Zoltán, az intézmény vezetője beszédében köszönetet mondott az egyházmegyének, az építésben részt vevő tervezőknek, kivitelezőknek, az iskola korábbi vezetőségének.

Az intézményvezető hangsúlyozta, hogy az iskola létezése racionálisan nem magyarázható; meg kellett volna szűnnie 1948-ban, az államosításkor, amikor a politikai hatalom vezetői mindent megtettek ennek érdekében. Majd visszatekintett az államosítás másnapjára, amikor az akkori igazgató visszajött az iskolába, hogy magához vegye a saját holmiját, és ezért azzal vádolták, hogy állami tulajdont lopott el. Ugyanakkor a mai kollégium, a volt piarista rendház épülete előtt tüntetést szerveztek, a tüntetők az államosítást üdvözölték. Az iskola igazgatója szelíden, szeretettel beszélt az ablakból a tüntetőkhöz, akik szétszéledtek. 1996-ban, amikor Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye első püspöke újraalapította a Szent József Gimnáziumot, ez a szellemi erő, lelki többlet győzedelmeskedett.

Az iskola elindulása önmagában még nem biztos, hogy elegendő lett volna a fennmaradáshoz, hiszen többször is szűntek meg képzések, kevés volt a jelentkező, de mára már a város legszínvonalasabb iskolái közé tartozik – ezt mutatja a nagy létszám, a több mint ezer fős diákság, ami büszkeséggel tölti el a vezetőséget, az egyházmegyét.

Bódis Zoltán köszönetet mondott Papp László iskolalelkésznek is, aki idén egy új kezdeményezést indított el az intézményben: egyházzenei szakmai napot tartottak a gödöllői Premontrei Gimnázium tanárai, diákjai részvételével Balogh Piusz apát vezetésével. Az akkori találkozó legelső gyümölcse az iskola himnuszának megszületése, amelynek szövegét Piusz atya írta. A himnusz ősbemutatóját az iskola énekkara előadásában hallgatták meg a jelenlévők.

Szöveg és fotó: Kovács Ágnes

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria