Isten életre kelti az ő szentjeit – Harangszentelést ünnepeltek a megújult balatonfűzfői templomban

Hazai – 2024. augusztus 12., hétfő | 17:17

Amikor az épületek megújulnak, az annak a jele, hogy a lelkek nemcsak megújulni akarnak, hanem élni hivatásuknak megfelelően – fogalmazott Udvardy György veszprémi érsek augusztus 10-én, Balatonfűzfőn, ahol felszentelte a Jézus Szíve-templom új harangjait, valamint megáldotta a felújított plébániaépületet és templomtetőt.

Köszöntőjében az érsek arra buzdított: adjunk hálát a teremtő Mennyei Atyának és Gondviselőnek, hogy engedi, szolgálhassuk őt, engedi, hogy közösségben élhessünk, engedi, sőt bátorít minket arra, hogy egymásra figyelve – az épületeink által is – a jövőt építsük.

Kontrát Károly országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte, hogy a város közössége sokat gyarapodott a plébánia és a templom megújulásával, a harangok szolgálatba állításával, de ez a fejlődés nem csak anyagi, hanem lelki értelemben is fontos.

Laposa Norbert plébános köszöntőjében háláját fejezte ki az érsekeknek, a paptestvéreknek, a képviselőknek, a vállalkozóknak és a közösség tagjainak a 2017 óta megvalósult fejlesztésekért, illetve a magyar kormánynak a támogatásért. Kiemelte a plébániaépület teljes felújítását, a templom tetőszerkezetének és villámhárító rendszerének megújítását, valamint az új harangok beszerzését, ami a hívek adományaiból valósult meg.

A szentmise kezdete előtt Udvardy György megáldotta az épületeket, majd az új harangokat, amiket imádság mellett emeltek helyükre a templomtoronyba.

A szentmisén az érsek prédikációjában Isten országának törvényéről, a búzamagról szóló példabeszédről szólt, mely Jézus Krisztus tanításában és áldozatában válik érthetővé. Ha a búzamag nem esik a földbe és nem pusztul el, nem hoz termést – látjuk, a természet így növekszik, a mag földbe kerül, fölemésztődik, elpusztul, és aztán élet fakad belőle. De van egzisztenciális tapasztalatunk is erről a dinamikáról, amikor áldozatot hozunk valakiért – mondta a főpásztor.

A „búzamag törvénye” Jézus Krisztus személyében, tanításában és áldozatában válik teljesen érthetővé és teljesedik be. A szeretetnek a természete ez, és a szentháromságos egy Isten belső természete mutatkozik meg ebben a törvényben. Jézus nemcsak tanít erről, hanem példát is ad. Ő az engedelmes Fiú, aki szereti az Atyát, aki jön, hogy bennünket éltessen. Szereti azokat, akiket az Atya rábízott, életét áldozza értünk. És hiszi – és ezt a hitet, bizalmat adja tovább –, hogy az Atya élettel ajándékozza meg azokat, akik benne bíznak, életre kelti az övéit.

A búzamag törvényében az élet, a halál és a föltámadás titkát fedezzük fel.

Udvardy György felidézte Szent Lőrinc diakónus példáját, aki vértanúságával a búzamag törvényét teljesítte be. Az érsek emlékeztetett Bódi Mária Magdolna életpéldájára is, aki ebben a templomban tett szüzességi fogadalmat és ajánlotta az életét Jézus Krisztusnak 1941. október 26-án, és áldozatával tanúsította hitét. A búzamag törvénye teljesedett be az ő életében is, és nagy példa ez számunkra. Mert ez nemcsak mások életében, nemcsak a távoli szentek életében, hanem a mi életünkben is megvalósul. Mindannyiunk életében, akik Krisztushoz kapcsolódunk, mert Krisztus a maga teljes életére hív bennünket.

Jézus tanítása, példája és szentjeink példája bátorít bennünket: ne féljünk az áldozattól, ne féljünk attól, hogy beletestesüljünk a ránk bízottak életébe, mert Isten életre kelti az ő szentjeit.

Mindehhez honnan lesz az erő? – tette fel a kérdést az érsek. – Ugyancsak Bódi Mária Magdolna élete adhat erre példát. Az ő erőforrása a Krisztussal való eucharisztikus találkozás volt, a napi szentmise, amiért kész volt áldozatot is hozni. Az Eucharisztiában jelen lévő Krisztus jelenvalóvá teszi számunkra a búzamag törvényét, és amikor magunkhoz vesszük, akkor isteni erejével műveli is bennünk, hogy képesek legyünk hinni ebben a törvényben és ennek megfelelően cselekedni.

A szentmise záróáldása után a hívek kivonultak az érsekkel és a paptestvérekkel együtt, és elimádkozták az Úrangyala imádságot, miközben első alkalommal szólaltak meg a templom új harangjai.

Az ünnepen jelen volt Sulyok Tamás köztársasági elnök és felesége, Nagy Zsuzsanna is, akik szabadságukat töltik a Balatonnál.

Az ünnepről szóló bővebb beszámolót és Udvardy György teljes prédikációját IDE KATTINTVA olvashatják.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria