Isten nem csal meg soha – Ökumenikus imaestre hívták a fiatalokat Budapesten

Hazai – 2024. január 26., péntek | 19:45

Második alkalommal hívta imaestre az Ökumenikus Ifjúsági Iroda (ÖKI) a fiatalokat a keresztények egységéért tartott imahéten. Január 25-én evangélikus, katolikus és református fiatalok találkoztak a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) székházában, és együtt imádkoztak az egységért. Az imát, dicsőítést, tanítást követően beszélgetés, teázás és játék adott lehetőséget az ismerkedésre

Az első, 2023-ban nagy érdeklődéssel megtartott imaest után idén is megszervezte az ÖKI a fiatalok számára az ökumenikus imaestet. Egyetemi gyülekezetek, közösségek, egyházi szakkollégiumok diákságát szólították meg, hogy együtt imádkozzanak a Krisztus-hívők egységéért.

Fábry Kornél esztergom-budapesti segédpüspök; Hafenscher Károly, a Magyarországi Evangélikus Egyház zsinatának elnöke; Hajdú Bálint Kadosa református lelkész, a Misszió Támogató Szolgálat vezetője és Kocsis Tamás görögkatolikus szervezőlelkész, egyetemi lelkész (Dél-Budai Görögkatolikus Szervezőlelkészség) vezették az imát.

Az érkezőket a díszterem bejáratánál – Burkina Fasó-i szokást követve – egy-egy pohár vízzel fogadták. Ahogy felfrissültek a vendégek, kezdődött a beszélgetés és a közös ima is.

A Szentlelket hívó éneket a Sófár Református Dicsőítő Iskola egyik zenekara szólaltatta meg. A terem megtelt, a fiatalok fokozatosan hangolódtak rá a liturgiára.

Az imát vezetők az oltártérben egymás mellett állva felváltva olvasták a dicséret és a hálaadás, bűnvallás imádságait. Elhangzott az ószövetségi olvasmány, majd az ökumenikus imahét evangéliumi olvasmánya, Jézus és a törvénytudó beszélgetése.

Az igehirdető Kocsis Tamás volt: „Isten iránti szeretetemről fogok beszélni. Jézus a törvénytudóval folytatott párbeszédben megerősíti: a szeretet törvénye a legfontosabb törvény, s ez olyan tény, amit az emberek általában egyértelműnek tartanak. De valóban egyértelmű?”

Kocsis Tamás egy történettel világította meg, hogy ha próba elé kerül az ember, már nem annyira biztos a dolgában: egy férfi magas beosztásban dolgozott egy multinacionális vállalatnál, kiváló egzisztenciát biztosítva sokgyerekes családjának. A férfi folyton arról panaszkodott munkatársainak, hogy mennyi időt vesz el családjától a munkája. Egyszer csak behívta a főnöke. Megerősítette, mennyire jó munkát végez, hangsúlyozta a cég elégedettségét, majd ezt mondta: alacsonyabb beosztásba helyezik; fontosabb a család, így több időt tud az otthoni életre fordítani. A férfi meglepődött, csalódottan ment ki az irodából.

Nagyon fontos, hogy ha az ember felismeri a lényeges dolgokat az életben, ezekre folyamatosan figyelmeztetnie kell magát, és ragaszkodnia kell ezekhez – emelte ki Kocsis Tamás. Rámutatott arra, mennyire könnyű kimondani egy-egy szeretettel kapcsolatos vállalást, és mennyire nehéz azt életre váltani.

Hogyan értelmezem a magam számára Isten, a felebarát és önmagam szeretetét? Hogyan élem meg a mindennapokban?

Elképzelem, hogyan szeretnék szeretni, s ha ez az idea sérül, értem meg, milyen nehéz a szeretet cselekedeteit kivitelezni, holott ezek megadják azt a kellemes érzést, hogy jó embernek érezhetjük magunkat.

De Jézus továbbmegy, és azt kéri: szeresd gyengeségeidet, hibáidat, kétségeidet, betegségedet, elmúlásodat is.

De hogyan lehet kétségeinket szeretni, miért kell erényt kovácsolni abból, ami rossz? Mire jó ez az aszkéta kereszténység? Nehéz erre válaszolni,

újra és újra fel kell tenni Isten előtt ezeket a kérdéseket, hívni a Szentlelket, kérni a megvilágosítást, hogy Isten mutassa meg mindannak az értelmét, amit nem értünk.

Kérdezzünk rá naponta, mit jelent szeretni – Istent, felebarátunkat, önmagunkat –, akkor is, amikor megbántanak, amikor kudarcot vallunk. Tudunk-e úgy nézni magunkra és a másikra, mint Isten?

A szeretetkapcsolat tud megerősíteni, abban tudjuk megtapasztalni, van vigasztalás számunkra.

Ha az emberben csalódunk is, Isten nem csal meg soha

– mondta Kocsis Tamás, imádkozásra biztatva: Isten tud megoldást adni életünk kihívásai közepette.

Az imában tapasztalhatjuk meg Isten létét, az ima tud belehelyezni minket az ő erőterébe. Ha megtapasztaljuk Isten szeretetét, akkor tanulunk meg mi is helyesen szeretni.

Az imaest áldással zárult.

A négy paphoz egyesével léptek oda az áldást kérők, végül a papok egymást is megáldották.

A Sófár zenekarral még hosszan folytatódott a dicsőítés.

Az este ezzel nem ért véget. Kötetlen program kezdődött. A házigazdák – Pesti Ráhel és Czopf Ágnes, az ÖKI munkatársai – teával és pogácsával vendégelték meg a résztvevőket.

A bingó, sok személyes kérdéssel, ismerkedésre adott lehetőséget. Beszélgetés, társasjátékozás tartotta ott még sokáig a fiatalokat.

Az imaesten nagy számban voltak jelen a három felekezet egyetemi lelkészségéhez tartozó fiatalok, a Műegyetemi Katolikus Közösség (MKK), a Közös Pont és a „72 óra kompromisszum nélkül” akció résztvevői.

Gulyás Dóra, a Magyarországi Református Egyház Zsinata Ifjúsági Osztályának osztályvezető-helyettese mint lelkész képviseli az ÖKI-ben a református közösséget. Az idei rendezvény kapcsán elmondta: „Tavaly úgy éreztük, az ökumenikus imahéten nincs egyetlen olyan alkalom sem, mely kifejezetten a fiataloknak szólna.

Félve rendeztük meg az imaestet, de azzal a szándékkal, hogy hagyomány legyen belőle. A tavalyi érdeklődés mutatta, van fogadókészség erre, így idén már bizalommal hirdettük meg a kezdeményezést. Szeretnénk az imaest hagyományát a jövőben is folytatni.”

Szerző: Trauttwein Éva

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria