Isten parancsai védik az embert – Ökumenikus istentiszteletet tartottak a szegedi dómban

Hazai – 2023. január 18., szerda | 12:11

Január 16-án, az ökumenikus imahét keretében rendezett istentiszteleten együtt imádkozott az egységért Kiss-Rigó László római katolikus, Fekete Károly református és Kondor Péter evangélikus püspök Szegeden, a dómban. Az ökumenikus imahét idei mottója: „Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek az igazságra.”

Lassan úgy érezzük, mintha az ökumenikus imahét napjai a karácsonyi ünnepkör meghosszabbítása lennének. Valóban ünnep, hogy együtt lehetünk ilyen módon is. Adjunk hálát Krisztusnak, hogy Egyházának tagjai lehetünk, és imádkozzunk azért, hogy megéljük: egymással is igazi testvérközösségben vagyunk – e szavakkal nyitotta meg az istentiszteletet Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök.

Kondor Péter igehirdetésében az isteni parancsok betartására buzdította a híveket. „Minél messzebbre kerül az ember Istentől, annál embertelenebbé válik az élet. Ez legtöbbször azzal kezdődik, hogy Isten egy-egy világos parancsát semmibe veszi az ember. Ahogy közeledünk Jézus Krisztus második eljöveteléhez, úgy kerül az ember, az úgynevezett keresztyén kultúra is egyre távolabb a tízparancsolattól, Istennek az életünket védő és gazdagító, egyértelmű, világos tanácsaitól és útmutatásaitól.”

Ezeket a parancsokat Isten nem önkényből adta, hanem azért, mert jobban szereti az embert, mint azt el tudnánk képzelni, vagy ahogyan mi szeretjük önmagunkat. „Ezekkel a parancsokkal Isten az embert védi” – fogalmazott a szónok.

„A jelzőlámpák és a közlekedési táblák sem azért vannak, hogy bosszantsanak vagy késleltessenek bennünket, hanem azért, hogy segítsenek célba érni. Megőriznek attól, hogy kárt tegyek másokban, vagy mások tegyenek kárt bennem. Ugyanez a helyzet Isten törvényeivel. Ha kikapcsolnák a jelzőlámpákat, és eltűnnének a táblák, elég nagy káosz alakulna ki.

Isten azért adta a törvényt, hogy védjen és a célhoz segítsen”

– hangsúlyozta az evangélikus püspök.

Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria