Isten sok kincset rejt el minden gyermekben – Székely János megáldotta a váti Szent Rita Óvodát

Hazai – 2024. szeptember 3., kedd | 19:12

Székely János szombathelyi megyéspüspök szeptember 2-án megáldotta a Vas megyei Vát község új katolikus óvodáját. A Szent Rita nevét viselő intézmény a Szombathelyi Egyházmegye nevelési-oktatási hálózatának tagja.

Az avatóünnepséget megelőzően a váti Szent Kozma és Damján-templomban szentmisét mutatott be a főpásztor. Szentbeszédében Székely János Sámson történetét állította példaként a gyermekek és szüleik elé, kiemelve: Sámson édesanyja egy angyaltól kapott üzenetet, hogy fia lesz Isten választott népének szabadítója. Nagy küldetése lesz, akinek haját nem szabad levágni. Ezt az üzenetet az édesanya kétszer is átadja: előbb a férjének, majd Sámsonnak. De az üzenet igazi értelmét kifelejti: hogy az erejét Sámson arra kapta, hogy a népét megmentse. Így az erejét butaságokra fecsérli, például oroszlánokat tép szét. Csak későn – amikor elfogják, megvakítják és malomkövet tesznek nyakába – jön rá arra, hogy másként kellett volna élnie.

Sok fiatalnak telik így az élete. Isten sok kincset elrejt minden gyermekben, sok szép lehetőség van az életükben. Csakhogy soha nem tudják meg, mi is a legnagyobb kincsük, és hogy az életüket miért is kapták.

Sok mindenre tanítják a gyerekeket, de hogy mit jelent embernek lenni, miért legyen becsületes, miként lehet egy házasságot egy életen át megőrizni, hogyan nézzen szembe betegséggel, halállal – erről sok gyermek soha nem hall. Vagy csak akkor, amikor már késő, amikor már sok sebet kapott az élettől, szenvedélyek rabja. Ilyenkor döbbennek rá, hogy másként kellett volna élniük. Nagy a szülők felelőssége, hogy a gyermekeknek elmondják, kitől mire kapták az életet. Ebben segít nekik mostantól a Szent Rita Óvoda is.


A főpásztor ezt követően Szent Rita életét ismertette, hozzátéve: az óvoda születése is lehetetlennek tűnt, az utolsó pillanatban mégis sikerült megvalósítani. A püspök aláhúzta: a legfontosabb, amit a gyerekeknek szeretnének átadni az óvodában, az a szeretet kincse, ami Szent Rita életét, az ő házasságát is széppé tette, megmentette.

A szeretet a legfontosabb kincs, aminek ott kell lennie egy gyermek szívében, mert ettől lesz az élete boldog. Szeretnénk a szívüket kinyitni az ember és Isten szeretete felé 

– zárta szentbeszédét Székely János.

Székely János megyéspüspök szentbeszéde IDE kattintva meghallgatható.

Történelmi esemény – így értékelte köszöntőjében Pup József váti polgármester az óvoda megnyitását. Az Egyház szerepvállalása először a településen működő felső tagozatos iskola bezárása kapcsán merült fel – idézte fel az eseményeket a polgármester. Ágh Péter országgyűlési képviselő kezdeményezte a Szombathelyi Egyházmegye megkeresését, egyeztetett Székely János megyéspüspökkel, aki később megbeszéléseket folytatott azoknak a településeknek a vezetőivel, ahonnan diákok érkezhettek az iskolába. Az egyházmegye jelezte is szándékát: a következő, 2025/26-os tanévben átvenné a váti iskola működtetését. Gyerekek nélkül viszont nincs iskola sem. Váton még soha nem volt óvoda – emlékeztetett Pup József, aki köszönetet mondott a püspöknek az intézmény megalapításért, valamint a szülőknek, hogy hittek abban, hogy lesz óvoda a faluban, ezért beíratták gyermekeiket az intézménybe. A polgármester végül azt kívánta a gyerekeknek, hogy örömmel és vidámsággal vegyék birtokba az óvodát.

Nemrég még arról kellett gondolkodni, hogy bezárjuk-e az iskolát, most pedig már egy új óvoda megnyitásának örülhetünk – emelte ki köszöntőjében Gagyi Levente, a Vas megyei közgyűlés tagja, aki Ágh Péter országgyűlési képviselő üdvözletét is tolmácsolta a megjelenteknek. – Biztosak lehetünk abban, hogy szép második otthona lesz az új óvoda a gyerekeknek, és hogy jó kezekben lesznek – mondta.

Taródi-Molnár Bettina, az óvoda vezetője köszöntőjében arról beszélt, hogy eljött a nap, amit oly sokan vártak, az új óvoda pedig csodával határos módon szinte két hónap alatt elkészült. Az intézmény tehát nemcsak egy épület, hanem egy álom megvalósulása is, amelyért sokan sokféleképpen dolgoztak és járultak hozzá munkájukkal. Az intézmény vezetője is köszönetet mondott a szülőknek, akik gyermekeiket az óvodába íratták. Mint mondta, hisznek abban, hogy az ott eltöltött idő nemcsak tanulással, közvetlen tapasztalat- és élményszerzéssel, hanem szeretetteljes és biztonságos környezettel is gazdagítja majd a gyermekek életét.

Székely János a köszöntők után megáldotta az épületet.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria